Jaap Schlee

Onvoltooid verleden tijd
22 december 2019 t/m 4 oktober 2020
In verband met de corona crisis zouden de tentoonstellingsdata nog kunnen wijzigen.

Negen jaar werkte de Dordtse kunstenaar Jaap Schlee (1948-2016) aan zijn droom; een solotentoonstelling met tekeningen over schrijver Paul Léautaud. Schlee heeft het geen werkelijkheid zien worden. Enkele jaren na zijn overlijden, is in het Dordrechts Museum de tentoonstelling onvoltooid verleden tijdPaul Léautaud geschilderd met potlood, te zien.

‘Ik schilder met potlood’, Jaap Schlee.

De tentoonstelling onvoltooid verleden tijd toont tekeningen over de Franse schrijver Paul Léautaud (Parijs, 1872-1956 Châtenay-Malabry) op uitzonderlijk formaat. Jaap Schlee volgde de schrijver in zijn gedachten en bewegingswereld, om zo diens bewogen jeugd en liefdesleven op papier tot uitdrukking te kunnen brengen. Terugkerende thema’s zijn de moeizame relaties van Léautaud met de vrouwen in zijn leven en de vele honden en katten, die hij in zijn laatste levensjaren als enige gezelschap tolereerde.

Jaap Schlee werkte aan verschillende tekeningen tegelijkertijd en het beeld ontvouwde zich langzaam. Dichterbij komend, lijkt het alsof zijn tekeningen langzaam verdwijnen en worden uitgewist. Jaap Schlee tekende met een gum, of zoals hij het zelf omschrijft, ‘ik schilder met potlood’.

Met deze tentoonstelling, die hij zag als een kroon op zijn artistieke loopbaan, brengt niet alleen Schlee postuum een hommage aan ‘zijn’ schrijver Paul Léautaud, maar brengt het museum ook een eerbetoon aan een bijzonder getalenteerd kunstenaar en een zeer gewaardeerd mens.

 

 

“Dat ik mij met de Franse schrijver Paul Léautaud bezighoud is niet van de laatste tijd. Al in 1972 heb ik mijn eindexamenproject afgerond met zes grote olieverfdoeken van deze merkwaardige in zichzelf gekeerde non-conformist, om hem daarna 30 jaar lang met rust te laten en vervolgens in 2002 de draad weer op te pakken. Ik volg hem op zijn weg door de straten van Montmartre, de Jardin du Luxembourg en zie wel waar ik de weg kwijtraak. Het enige werkelijke contact dat ik ooit met Paul Léautaud heb gehad, is, dat ik 17 jaar na zijn dood, in zijn tuin heb gewandeld en aan de rand van zijn grafsteen in een Parijse voorstad heb gestaan”.

Catalogus

Bij de tentoonstelling Jaap Schlee. Onvoltooid verleden tijd, is een prachtige catalogus uitgegeven. Een waardevol cadeau voor jezelf of een ander. De catalogus kost €29,95 en is verkrijgbaar in de museum cadeauwinkel (ook zonder entreebewijs te bezoeken).

Sluit het Verborgen Museum