Het verhaal van Dordrechts grootste schilder is uniek. Cuyp was in zijn tijd een volstrekt lokale kunstenaar, die vrijwel onbekend was buiten zijn woonplaats. Hij leefde en werkte zijn hele leven in Dordrecht en de kopers van zijn landschappen kwamen bijna allemaal uit zijn geboorteplaats. Pas na zijn dood werd hij ontdekt door Engelse verzamelaars en kunstenaars. Vanaf circa 1750 ontstond daar een ware Cuyp-rage. De Britse aristocratie was zo verzot op de zonovergoten landschappen dat er rond 1800 geen belangrijk werk van Cuyp meer in Nederland te vinden was. In de grote Engelse landhuizen mocht een Cuyp niet ontbreken.
In het licht van Cuyp laat vele niet eerder in Nederland getoonde werken zien van Britse kunstenaars als Richard Wilson, Thomas Gainsborough, John Constable, J.M.W. Turner, Richard Parkes Bonington, Augustus Wall Callcott en John Crome. Twee topstukken van Cuyp uit de Engelse Royal Collection Trust zijn genereus uitgeleend door Koningin Elizabeth II en zijn te zien tot en met 6 maart 2022. Ook drie niet eerder in Nederland getoonde landschappen van Cuyp uit Woburn Abbey zijn tijdelijk terug gekeerd naar de stad waar ze zijn gemaakt.
Onze conservator neemt u alvast mee langs hoogtepunten in de tentoonstelling.
Op deze pagina vind je allerlei activiteiten die je ofwel thuis kunt doen of lekker in de buitenlucht.
Bij de tentoonstelling worden diverse lezingen, rondleidingen en workshops georganiseerd. Bekijk het overzicht.
Waar werd Aelbert Cuyp geboren en wat waren zijn favoriete plekjes om te schilderen? Wie echt in het leven van de beroemde schilder wil stappen, gaat op pad. Een wandeling door de binnenstad van Dordrecht voert u langs memorabele plekken die voor de familie Cuyp belangrijk zijn geweest.
Zoals het woonhuis en atelier van de schilders Jacob en Aelbert Cuyp: Huis Samson. Het centraal gelegen huis, waar de familie Cuyp al vóór 1622 introk, was waarschijnlijk een 'portretwinkel' waar veel vooraanstaande Dordtenaren kwamen en Aelbert van jongs af aan het schildersvak meekreeg. Het is in de 19de eeuw afgebroken om de toegang tot de brug te vergroten. In onderstaande video kun je zien hoe Huis Samson er ooit uitzag. Met de speciale Cuyp wandelfolder loop je langs dit soort bijzondere 'Cuyp plekken'. De folder is verkrijgbaar bij de balie van het Dordrechts Museum. Leuk om na je museumbezoek de stad mee te verkennen.
Bij de tentoonstelling In het licht van Cuyp zijn twee gratis audiotours beschikbaar. De tentoonstellingstour (NL/EN) verhaalt over de hoogtepunten in de tentoonstelling en is ingesproken door journalist en liefhebber van 19de-eeuwse Engelse kunst Tom Egbers. Daarnaast is er een theatrale audiotour Een ander licht (alleen NL), waarin de schilders Aelbert Cuyp en William Turner elkaar ontmoeten in het schemergebied tussen realiteit en droom. Ze spreken over hun werk en hun inspiratiebronnen.
Nu te bestellen in de webshop. De catalogus In het licht van Cuyp (NL/ENG) voor €29,95 (excl. verzendkosten) en sokken geinspireerd op de tentoonstelling voor €14,95 (excl. verzendkosten).