TAKE PART

Musea worden door jongeren vaak gezien als statige plekken waar niks kan of mag. Hardop praten of lachen in een museum, kan dat wel? En als je geen echte kenner bent, mag je dan wel over kunst praten?  De jongeren van Take pART zoeken naar manieren om kunst vanuit een andere invalshoek te benaderen. Hun nieuwste project in het Dordrechts Museum heet Klikken met Kunst. Een verfrissende en vooral persoonlijke kijk op kunst.

Voor wie Take pART nog niet kent: dit is het talentontwikkelingsprogramma van het Dordrechts Museum voor jongeren tussen 14 en 18 jaar. Zij volgen een jaar lang een masterclass waarbij ze op zoek gaan naar hun eigen talent. Ze worden begeleid door specialisten van binnen en buiten het museum. Via opdrachten maken ze kennis met verschillende rollen, bijvoorbeeld de rol van onderzoeker, tentoonstellingsmaker, educator, vormgever of marketeer. Take pART is gestart in 2014. De jongeren organiseerden in 2015 de tentoonstelling ‘Het huis van mARTa’, ze maakten verschillende multimediatours en werken mee aan activiteiten en evenementen.

Multimediatour

Klikken met Kunst

In 2015-2016 werden de Take pARTners, na een eerste verkennend onderzoek gekoppeld, aan samenwerkingspartners binnen en buiten Dordrecht. Denk aan beeldende kunstenaars, fotografen, geluidskunstenaars en natuurlijk woordkunstenaars of schrijvers. De jongeren deelden hun eerste ‘klik’ en samen met de expert zijn ze verder gaan onderzoeken en experimenteren. Dat leidde tot verassende reacties op de gekozen werken. Woord, beeld, geluid, muziek, spel en verhaal kwamen samen. Uitkomsten waren bijvoorbeeld een nieuwe installatie, een soundscape, een fotoserie en zelfs een nieuwe thee.

Die bijzondere resultaten zijn opgenomen in een multimediatour door de vaste opstelling van het Dordrechts Museum. De Klikken met Kunst-tour nodigt bezoekers op een ludieke en kunstzinnige wijze uit om na te denken en te praten over verschillende thema’s. Het aanwakkeren van een dialoog met elkaar of met de kunst zelf is het doel. Het project Klikken met Kunst zal fungeren als een laboratorium, een plek om te experimenteren.

Klikken met kunst-tour

Partners

Het project Take pART wordt mede mogelijk gemaakt door de volgende partners:
Gemma Mentzel Stichting, Fonds 21 en Gemeente Dordrecht

Sluit het Verborgen Museum