De lange geschiedenis van het Eiland van Dordrecht is op de voet te volgen aan de hand van talloze kaarten uit het Regionaal Archief Dordrecht. Voor het eerst presenteert het Dordrechts Museum een overzicht van deze bijzondere collectie stads- en omgevingskaarten.
De tentoonstelling Dordrecht op de Kaart opent op zondag 9 juni voor het publiek en vertelt een levendig verhaal over waterbeheersing, inpoldering, stadsuitbreiding, industrialisering en economische samenwerking van de Middeleeuwen tot nu. Er is een grote verscheidenheid aan kaarten te zien, van de eerste kaart uit 1545 van Jacob van Deventer tot aan Zock Designs futuristische impressie van de Drechtsteden in het jaar 3000.
Tentoonstelling
Ruim 80 kaarten aangevuld met prenten, aquarellen, foto’s en filmfragmenten vertellen over het ontstaan van de stad Dordrecht aan het water en de ontwikkeling van het omliggende gebied. Ze verhalen over de dramatische Sint-Elisabethsvloed in 1421 die de stad in een eiland veranderde en het ontstaan van de Biesbosch. Ze tonen de aanleg van de eerste havens en straten en de nieuwe inpolderingen vanaf de 17de eeuw. De industrialisatie in de 19de eeuw laat op de kaarten fabrieksgebouwen, arbeiderswijken en nieuwe grotere havens en vaarwegen verschijnen. In de 20ste eeuw zet de stadsuitbreiding zich voort en komen er veel nieuwe wijken bij, maar aan het begin van de 21ste eeuw zien we dat er geen groei meer plaatsvindt, er wordt bewust gekozen voor verdichting van bestaande bouw.
Historische atlas van Dordrecht en De Biesbosch
Aanleiding voor de tentoonstelling is het verschijnen van twee publicaties. Uitgeverij Vantilt brengt in coproductie met het Regionaal Archief Dordrecht de Historische atlas van Dordrecht uit, waar in 35 kaarten het ontstaan van het eiland sinds de vroegste bewoningsgeschiedenis tot aan toekomstige stedelijke ontwikkelingen in beeld wordt gebracht.
Recent publiceerde Wim van Wijk bij Wbooks de Historische atlas van De Biesbosch, waarin hij beschrijft hoe het gebied dat eens de Groote Waard was zijn huidige aanzien kreeg.
De tentoonstelling is te zien tot en met 6 oktober 2013.
Er is een uitgebreid publieksprogramma met onder andere op 9 juni een rondleiding en op 30 juni een fietstocht.