Filmmakers Jeanne van der Horst en Annemarie Strijbosch uit Dordrecht maken een film over Aelbert Cuyp. Zij volgen de voorbereidingen van de tentoonstelling en registreerden een bezoek aan het Engelse landhuis Sandon Hall waar het Dordrechts Museum een werk van Cuyp op mocht halen. Dit schilderij van de Earl of Harrowby moest nog wel opgeknapt worden voordat het in de tentoonstelling komt te hangen. Delen uit de film geven een mooie indruk.
Het Rivierlandschap met koeien en herders van de Dordtse schilder Aelbert Cuyp keerde – na meer dan 250 jaar – terug naar de plaats waar het is gemaakt. Het werk werd gerestaureerd in het Dordrechts Museum in de aanloop naar de tentoonstelling In het licht van Cuyp.
Het gele vernis wordt opgeschoond. De Earl of Harrowby vertelt over de mode in de tijd van zijn voorouders. De schilderijen van Cuyp en Claude Lorrain passen heel goed in deze hang naar het Italiaanse.
Vooral de Engelse kunstenaars. Gainsborough en Constable, en Turner, de grote schilders van het landschap, hebben zich laten inspireren door Albert Cuyp. Wat was het dat hen zo aantrok. Hoe kwamen de Engelse kunstenaars hier terecht?
Aelbert Cuyp schilderde veel koeien. In dit hoofdstuk gaan we dieper in op dit onderwerp, hoe ze geschilderd zijn en waarom dat interessant was voor de Engelse adel.
Hoewel Aelbert Cuyp in de decennia na zijn dood vrijwel werd vergeten en zijn schilderijen massaal verkocht werden aan de Engelse adel, was hij in Dordrecht nooit helemaal vergeten. Kunstenaars zoals Aart Schouman en Jacob van Strij waren duidelijke navolgers van hun stadsgenoot. Het was Dordtse kunstenaar en schilder Jan Veth die rond 1900 eindelijk de alarmbel luidde.