Willem Bastiaan Tholen

Een gelukkige natuur
9 februari 2020 t/m 1 november 2020
In verband met de corona crisis zouden de tentoonstellingsdata nog kunnen wijzigen.

Willem Bastiaan Tholen (Amsterdam, 1860 – Den Haag, 1931) is een van de meest talentvolle kunstenaars van zijn tijd en was tijdens zijn leven al erg succesvol. Hij won diverse prijzen en zijn kunst werd verkocht over de hele wereld. Tholen werd na zijn leven vooral zeer geliefd en gewild bij kunstverzamelaars. In deze overzichtstentoonstelling bekijkt het Dordrechts Museum de eigenzinnige impressionist Tholen vanuit een ander perspectief.

Omdat we tijdelijk onze deuren hebben moeten sluiten, maar we u de schoonheid van de werken van de veelzijdige schilder Tholen niet willen onthouden, delen we hieronder een mini-tentoonstelling met u.

Kijk in de tussentijd in de zalen van ons tijdelijk gesloten museum (door De Volkskrant).

Willem Bastiaan Tholen Een rondleiding door galmend lege zalen 25 minuten. Onze enthousiaste rondleider Jos van der Velde laat zich niet tegenhouden door een gesloten museum. Hij leidt u graag persoonlijk rond door 'Willem Bastiaan Tholen. Een gelukkige natuur.' Doe de schilderijen een plezier en kijk en loop nu met Jos mee.

Wie Tholens kunst kent, denkt meestal aan schilderijen van Hollandse landschappen en water. Havens vol schepen aan de Zuiderzee, velden en duinen. Terwijl juist de grote verscheidenheid van zijn werk de critici destijds al opviel: ‘Tholen durft álles aan’.

In 100 schilderijen en 80 tekeningen en etsen, veelal uit particuliere collecties, zijn de verschillende kanten van Tholen te zien. Stadsgezichten, intieme interieurs en ontroerende (zelf)portretten. Onderwerpen die andere schilders rond 1900 vaak links lieten liggen. Tholen schildert ze met een ongekend gevoel voor schoonheid en liefde voor detail, waarbij hij vaak verrassende perspectieven kiest.

Tholens werk is een ode aan het Hollandse landschap, maar misschien nog wel meer een ode aan interieurs, gebouwen, mensen, en het leven. Van hun alledaagsheid weet Tholen keer op keer iets bijzonders te maken.

De tentoonstelling is een internationale samenwerking tussen het Dordrechts Museum en Fondation Custodia (Parijs).

De pers over Tholen

**** ‘In de schilderijen van impressionist Willem Bastiaan Tholen schijnt altijd de zon’ – NRC

‘De gretigheid waarmee Tholen de wereld wilde laten zien, is nog steeds aanstekelijk’ – Het Parool

‘De werken […] tonen niet alleen de constante en hoge kwaliteit van zijn schilderkunst, maar ook hoe divers zijn onderwerpskeuze was’ – De Telegraaf

Video: VanBram

Boek

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerd boek met een uitgebreid overzicht van zijn werk. Voor het eerst verschijnt er een publicatie die recht doet aan Tholens enorme veelzijdigheid en hem plaatst in zijn artistieke omgeving. Zo onderhield hij contact met talloze kunstenaars, onder wie George Hendrik Breitner, Isaac Israels, Jan Veth en Paul Arntzenius. In essays wordt o.a. aandacht besteed aan de invloed van Haagse Schoolkunstenaar Constant Gabriël en zijn vriendschap met studiegenoot Willem Witsen.

Audiotour

Bij de tentoonstelling is een gratis audiotour beschikbaar in zowel Nederlands als Engels.

Met deze tour beleeft u de tentoonstelling alsof u over de schouder van de kunstenaar meekijkt. Extra bijzonder is het aanvullend beeldmateriaal dat tijdens het luisteren wordt getoond op het scherm van het apparaat. De authentieke foto’s en filmbeelden tonen Tholen in de tuin van zijn kanaalvilla en in zijn atelier. Schetsen en studies van de schilderijen in de tentoonstelling tonen zijn werkwijze. De meisjes Arntzenius die hij zo vaak schilderde komen in de geanimeerde foto’s tot leven. De audio en het beeldmateriaal leggen verbanden tussen de schilderijen die u anders gemakkelijk ontgaan. Een aanrader!

Sluit het Verborgen Museum