Willem Bastiaan Tholen

Een gelukkige natuur
9 februari 2020 t/m 31 mei 2020

Willem Bastiaan Tholen (1860-1931) is vooral bekend als schilder van landschappen en water. Dat hij ook sfeervolle stadsgezichten schilderde, intieme interieurs en ontroerende portretten, is tot nu toe onderbelicht gebleven. Met een overzichtstentoonstelling in 2020 brengt het Dordrechts Museum hier verandering in.

Het wordt een verrassende, hernieuwde kennismaking met een van de toonaangevende Nederlandse schilders van de 19de eeuw. Tholen, een veelzijdige kunstenaar met oog voor detail en voor onderwerpen die tijdgenoten links lieten liggen. In de tentoonstelling zal ook aandacht worden besteed aan zijn leermeesters en aan bevriende schilders als Constant Gabriël, Jacob Maris en Willem Witsen – kunstenaars die in de collectie 19de-eeuwse schilderkunst van het museum goed vertegenwoordigd zijn. Het Dordrechts Museum is dan ook dé plek om Tholen met een tentoonstelling te eren.

Willem Bastiaan Tholen, Zelfportret in bosrijk landschap (1895), Dordrechts Museum, schenking Bedrijfsvrienden Dordrechts Museum, 2019.

De tentoonstelling in Parijs

De tentoonstelling zal eerst in Parijs te zien zijn:

Fondation Custodia 22 september 2019 – 15 december 2019

Sluit het Verborgen Museum