Willem Bastiaan Tholen

Toonaangevende kunstenaar
2 februari 2020 t/m 24 mei 2020

Willem Bastiaan Tholen (1860-1931) is vooral bekend als schilder van landschappen en water. Dat hij ook sfeervolle stadsgezichten schilderde, intieme interieurs en ontroerende portretten, is tot nu toe onderbelicht gebleven. Met een overzichtstentoonstelling in 2018 brengt het Dordrechts Museum hier verandering in.

Het wordt een verrassende, hernieuwde kennismaking met een van de toonaangevende Nederlandse schilders van de 19de eeuw. Tholen, een veelzijdige kunstenaar met oog voor detail en voor onderwerpen die tijdgenoten links lieten liggen. In de tentoonstelling zal ook aandacht worden besteed aan zijn leermeesters en aan bevriende schilders als Constant Gabriël, Jacob Maris en Willem Witsen – kunstenaars die in de collectie 19de-eeuwse schilderkunst van het museum goed vertegenwoordigd zijn. Het Dordrechts Museum is dan ook dé plek om Tholen met een tentoonstelling te eren.

Oproep

Schilderijen en tekeningen van Tholen zijn te vinden in openbare collecties, maar vaker nog in particuliere verzamelingen. Bent u in het bezit van schilderijen, tekeningen of schetsboeken van Tholen en wilt u graag meewerken aan de tentoonstelling, neemt u dan vooral contact op met projectleider Suzanne Harleman: s.harleman@dordrecht.nl.

De tentoonstelling

De tenoonstelling zal eerst in Parijs te zien zijn:

Fondation Custodia: 22 september 2019 – 15 december 2019

Dordrechts Museum: 2 februari 2020 – 24 mei 2020

 

Sluit het Verborgen Museum