Wanderlust

Nederlandse kunstenaars op reis 1800-1900
28 maart 2021 t/m 23 augustus 2021

Van 28 maart tot 23 augustus 2021 organiseert het Dordrechts Museum in samenwerking met het Rijksmuseum de tentoonstelling Wanderlust. Nederlandse kunstenaars op reis 1800-1900. 

Ontdek de grote en adembenemende werken in deze tentoonstelling en zie hoe Nederlandse kunstenaars van de 19e eeuw er op uit trokken, de wijde wereld in. Ze reisden naar verre streken, trokken door onherbergzame gebieden en bezochten bijzondere steden in Europa, Suriname, de Verenigde Staten, Noord-Afrika en Indonesië. Hun observaties kwamen terecht in schetsboeken en nauwkeurige geobserveerde studies, maar ook op enorme doeken.

Dwaal net als de kunstenaars destijds langs deze intrigerende plekken en overweldigende natuur, met verrassende werken van bekende schilders als Wijnand Nuijen, Andreas Schelfhout, Barend Koekkoek, Raden Saleh, Johan-Barthold  Jongkind, Jacob Maris en Willem Roelofs, maar ook van nieuwe sterren:  Antoine Payen, Bramine Hubrecht,  Willem de Famars Testas, Elisabeth Koning, Betzy Rezora Berg en Alexander Wüst.

De tentoonstelling biedt een nieuwe kijk op de Nederlandse 19de-eeuwse schilderkunst:

Reizen was aan het begin van de 19de eeuw bepaald geen sinecure maar toch trokken Nederlandse schilders er graag op uit. Het in de kunstgeschiedenis grotendeels nog gangbare beeld van een natie van thuiszitters, blijkt aan herziening toe. Wanderlust is een ontdekkingstocht door de schilderkunst van de 19de eeuw met vele grote en adembenemende werken van prachtige plekken in het buitenland. Een tentoonstelling als een reis.

Sluit het Verborgen Museum