Spiegel voor het heden

4 juni 2017 t/m 1 oktober 2017

Oude tijden herleven tijdens de jubileumtentoonstelling van de Vereniging Oud-Dordrecht, die vanaf 4 juni is te bewonderen in het Dordrechts Museum. Eind 19de eeuw opende deze vereniging op de zolders van de Groothoofdspoort een eigen historisch museum. Hier werd het rijke Dordtse verleden getoond. Precies 125 jaar na de oprichting van de Vereniging Oud-Dordrecht is een groot deel van de collectie van destijds weer voor één keer te zien in de tentoonstelling Spiegel voor het heden.

 

De samenwerkende partners vieren dit jaar elk hun jubileum; het Dordrechts Museum bestaat 175 jaar, de Vereniging Oud-Dordrecht 125 jaar. De onvermoeibare verzamelaar Simon van Gijn was de eerste voorzitter van Oud-Dordrecht. Wees geen ‘algeheele vreemdeling’ voor het verleden, stelde hij, want het is een ‘spiegel voor het heden.’ Het werd zijn beroemdste uitspraak: het credo van zijn tijd en de titel van deze tentoonstelling.

Kleurrijk geheel

Deze tentoonstelling laat zien hoe het verleden – in de tijd dat nationalisme hoogtij vierde – werd verteld en verzameld. Het toont de geschiedenismanie van rond 1900, en de liefde voor stad en vaderland. Een bont geheel van schilderijen tot wapens, van meubilair tot scheepsmodellen. Deze verzameling van kunst en kitsch illustreert de hoogte- en dieptepunten van de lange Dordtse geschiedenis.

Einde van een tijdperk

De vaderlandsgekte nam in de loop van de twintigste eeuw af. Bezoekersaantallen liepen terug en in 1922 werden de zolders boven de poort ontruimd. De collectie viel na zo’n 30 jaar uiteen. Topstukken vonden hun weg naar andere musea, de rest verdween in het depot. Het historisch museum was zelf geschiedenis geworden; een tijdsverschijnsel. Nu, na bijna een eeuw, soms letterlijk uit het stof gehaald, is een deel weer bij elkaar.

 

Video @VanBram
Sluit het Verborgen Museum