Diepgeworteld

Bomen in de Nederlandse schilderkunst
19 november 2020 t/m 15 augustus 2021

Bezoek Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix bezocht op 9 december de tentoonstelling Diepgeworteld, die is georganiseerd ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de Bomenstichting.

Sinds 1992 is Prinses Beatrix beschermvrouwe van de Bomenstichting, die de zorg en aandacht bevordert voor bomen in de stad en op het platteland. Ze kreeg een rondleiding en sprak met kunstenaars en betrokkenen van zowel de Bomenstichting als het Dordrechts Museum.

foto's: Bram Vreugdenhil

Aandacht voor bomen en bossen is nu relevanter dan ooit. Door de klimaat- en de gezondheidscrisis zijn we ons steeds meer bewust van de waarde van de natuur. Ecologisch, maar ook spiritueel. Bomen zorgen voor schone lucht, beschutting en verkoeling, maar bieden ook rust en ruimte voor bezinning. Ze spreken al eeuwenlang tot de verbeelding van schilders, figureren in oude verhalen en zijn geladen met symboliek. Bomen trotseren de seizoenen en de jaren. Ze zijn de longen van de aarde, diepgeworteld in de grond en reikend naar de hemel.

Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de Bomenstichting toont het Dordrechts Museum in Diepgeworteld de veelzijdigheid van de boom in zes eeuwen Nederlandse schilderkunst. Van verhalende voorstellingen, realistische landschappen tot abstracte composities. Een dialoog van oude en moderne meesters. Allemaal afkomstig uit Nederlandse collecties. Een ode aan de boom en aan de schilders die dit onderwerp zo meesterlijk wisten te vereeuwigen. De tentoonstelling is samengesteld door gastconservator Wendela Burgemeister (Burgemeister Fine Art) en conservator Quirine van der Meer Mohr (Dordrechts Museum).

Ga mee op tien minuten-tour door de tentoonstelling Diepgeworteld.

Online talkshow | Bezielde Bomen

Woensdag 26 mei werd de online talkshow ‘Bezielde Bomen’ georganiseerd door stichting DE STAD in samenwerking met het Dordrechts Museum. De volgende inspirerende sprekers kwamen aan het woord:

  • Maja Kooistra, ‘bomenvrouw’ die de oeroude relatie tussen mensen en bomen onderzoekt, zoals vastgelegd in haar laatste boek ‘De aarde, de hemel en de bomen’
  • Lucienne van der Lans, bevlogen Dordts vioolbouwer laat het hout klinken
  • Michiel Houtzagers, directeur-bestuurder Stichting Het Zuid-Hollands landschap, zet zichin voor bescherming van natuur, landschap en erfgoed in de provincie
  • Hendrik Jan Groeneweg, voorzitter van stichting de stad, opent de bijeenkomst. Quirine van der Meer Mohr, conservator Dordrechts Museum, wordt over de tentoonstelling Diepgeworteld geïnterviewd door presentator Anneke van Veen, lid van de stad. Zij voert korte gesprekken met de inleiders, met wethouder Marco Stam en boomridder John Steegh.

De talkshow is nu terug te kijken:

Magazine

Ter gelegenheid van de tentoonstelling en het jubileum verschijnt een speciale uitgave van het magazine Bomennieuws, het kwartaalblad van de Bomenstichting. In dit magazine wordt de beeldende kunst verbonden aan zorg en aandacht voor bomen in de stad en op het platteland. Het magazine is voor €9,50 verkrijgbaar in de museumwinkel.

Audiotour

Haal meer uit uw bezoek met de audiotour. De conservator van de tentoonstelling gaat in gesprek met een bomenexpert. Tijdens deze audio-boswandeling door het museum leert u van alles over de natuurgetrouwheid van de geschilderde bomen en over de intenties van de kunstenaar. Bovendien hoort u meer over verrassende feitjes of maatschappelijke vraagstukken over bomen, op het platteland en in de stad.

Vraag bij binnenkomst naar het apparaat waar alle audiotours op staan. In verband met de corona-maatregelen, verzoeken wij u om zelf uw oortjes of hoofdtelefoon mee te nemen.

Wilt u liever de audiotour op uw eigen telefoon beluisteren en bekijken? Dat kan met de app van izi.travel. Via de app kunt u de audiotour ook thuis al downloaden, zodat u bij het gebruik in het museum geen data verbruikt. Hier vindt u de audiotours op izi.travel en de mogelijkheid om de app te installeren.

Met een audiotour ontdek je meer!

Achter de schermen

Samen met RTV Dordrecht maakten we een documentaire serie over de voorbereidingen van de tentoonstelling. We geven een kijkje in de werkzaamheden die normaal achter gesloten deuren plaatsvinden.

RTV Dordrecht in samenwerking met het Dordrechts Museum

Aflevering 1

In de eerste aflevering vertellen conservator Quirine van der Meer Mohr en gastconservator Wendela Burgemeister over hun rol bij de totstandkoming van de tentoonstelling.

RTV Dordrecht in samenwerking met het Dordrechts Museum

Aflevering 2

In de tweede aflevering lichten de conservatoren toe hoe de selectie van werken tot stand komt en hoe het precies in z’n werk gaat met bruiklenen van andere musea. Restaurator Jantine Maessen – den Brok vertelt wat er komt kijken bij de conditiecontroles van de schilderijen.

RTV Dordrecht in samenwerking met het Dordrechts Museum

Aflevering 3

In deze derde aflevering vertelt kunstenaar Maria Roosen over haar bijzondere werk dat in het teken van de tentoonstelling in de museumtuin is geplaatst en komen de audiotour en de door de Bomenstichting samengestelde bomenroute door Dordrecht aan bod.

RTV Dordrecht in samenwerking met het Dordrechts Museum

Aflevering 4

Wat komt er allemaal kijken bij de indeling en vormgeving van een tentoonstelling? Dat zie je in deze vierde aflevering waarin we in gesprek gaan met vormgever Jantijn van den Heuvel en conservator Quirine van der Meer Mohr.

Bomenwandeling

Dordrecht bestaat 800 jaar en is de eerste gemeente die zich Wereldbomenstad mag noemen! Goede redenen voor de Bomenstichting om een mooie bomenroute door de stad samen te stellen langs bijzondere (monumentale) bomen. De route begint in de museumtuin met zijn bomen van bijna 2 eeuwen oud. Bij 9 bomen heeft Bast – De Bomenpodcast een audiotour ontwikkeld, die je kunt beluisteren via de QR-codes bij de bomen.

De route is gratis te verkrijgen bij de museumwinkels, VVV en is hier te downloaden.

Film 'De stad als bos' De film De stad als bos van de Bomenstichting laat zien wat wij kunnen doen nu we steeds vaker te maken hebben met hittegolven en stortbuien. Om de stad leefbaar te houden hebben we veel en grote bomen nodig. Ze verkoelen de omgeving, vangen fijnstof af en slaan CO2 op. Daarnaast geven bomen sfeer en dragen ze bij aan de gezondheid van de mens en de biodiversiteit. Belangrijk is dat bomen in de stad voldoende water hebben. Alleen dan kunnen ze de stad laten functioneren als een bos.
Sluit het Verborgen Museum