Koninklijk Paradijs

Aert Schouman en de verbeelding van de natuur
19 februari 2017 t/m 17 september 2017

Paradijselijk genieten van 18 de- eeuwse flora en fauna. Het mooiste werk van dierenschilder Aert Schouman (1710-1792) komt samen in een feestelijke tentoonstelling voor kunst- en natuurliefhebbers. Met stukken uit musea en particuliere collecties in binnen- en buitenland laat de tentoonstelling het paradijs van Schouman zien vol inheemse en exotische dieren. Vooral zijn werken met schitterende vogels spreken tot de verbeelding. Schouman tekende bovendien de buitenplaatsen en tuinen die zijn rijke opdrachtgevers als aardse paradijzen lieten aanleggen. Ook is een serie portretten van zijn hand te zien in de tentoonstelling.

 

Absoluut hoogtepunt vormt de complete kamerbeschildering van Willem V uit Huis ten Bosch met daarop zijn bijzondere dierenverzameling. Deze ‘kamer in het rond’ is onlangs gerestaureerd en is in het Dordrechts Museum te bewonderen, voordat ze weer binnen de muren van het toekomstige woonpaleis van koning Willem-Alexander en koningin Máxima verdwijnt. 

Koningin Máxima opende op 18 februari 2017 de tentoonstelling.

Schouman arrangement

Museumentree met koffie en heerlijk gebak bij Art & Dining voor € 15,–.
Museumkaarthouders betalen € 5,–
Bestel dit arrangement.

Multimediatour

Wat hebben Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima met Schouman? En wat vindt Midas Dekkers van zijn vogels? De antwoorden en meer ontdek je in de Hidden Stories. Deze nemen je mee naar fraaie plaatsen en inspirerende mensen.

Kinderen & families

Met een doe-boekje en een koffer vol onderzoeksmateriaal ga je op ontdekkingsreis en in een speciaal onderzoeksatelier kunnen kinderen zelf aan de slag. Deze doe-het-zelf tour en workshop is elke dag gratis te doen.

Kleurplaten

Leef je uit met een kleurplaat van Vogelbescherming Nederland. Voor de grote mensen – of kinderen met veel geduld – is er ook een kleurplaat voor volwassenen.
Kidskleurplaat
Volwassenenkleurplaat

 

Midas Dekkers aan het woord!

Samenwerking

Naast de behangsels uit Huis ten Bosch is er meer vorstelijke kunst te bewonderen in Een Koninklijk paradijs. De expositie komt dan ook mede tot stand dankzij de inbreng van de Koninklijke Verzamelingen Den Haag. Andere samenwerkingspartners zijn het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Vogelbescherming Nederland, Rijksmuseum Twenthe en tal van museale en particuliere bruikleengevers in binnen- en buitenland.

Sluit het Verborgen Museum