Koninklijk Paradijs

Aert Schouman en de verbeelding van de natuur
19 februari 2017 t/m 17 september 2017

Het mooiste werk van dierenschilder Aert Schouman (1710-1792) komt samen in een feestelijke tentoonstelling voor kunst- en natuurliefhebbers.

Absoluut hoogtepunt vormt de complete kamerbeschildering van Willem V uit Huis ten Bosch met daarop zijn bijzondere dierenverzameling. Deze ‘kamer in het rond’ is onlangs gerestaureerd en straks in het Dordrechts Museum nog één keer te bewonderen, voordat ze weer binnen de muren van het toekomstige woonpaleis van koning Willem-Alexander en koningin Máxima verdwijnt. 

Koningin Máxima opende op 18 februari 2017 de tentoonstelling Een koninklijk Paradijs – Aert Schouman en de verbeelding van de natuur. Daarmee krijgt niet alleen de tentoonstelling maar ook het jubileumjaar van het Dordrechts Museum een extra feestelijke start. De tentoonstelling, met als hoogtepunt een complete kamerbeschildering uit Paleis Huis ten Bosch, is te zien van 19 februari t/m 17 september 2017.

Paradijselijk genieten van 18 de- eeuwse flora en fauna

Met stukken uit musea en particuliere collecties in binnen- en buitenland laat de tentoonstelling het paradijs van Schouman zien vol inheemse en exotische dieren. Vooral zijn werken met schitterende vogels spreken tot de verbeelding. Schouman tekende bovendien de buitenplaatsen en tuinen die zijn rijke opdrachtgevers als aardse paradijzen lieten aanleggen.

Activiteiten voor kinderen & families
Een koninklijk paradijs wordt een kleurrijke tentoonstelling. De bijzondere vogels en dieren zullen zowel jong als oud aanspreken. In een speciaal onderzoeksatelier kunnen kinderen straks zelf aan de slag; de natuur natekenen als een echte 18de-eeuwse onderzoeker of een bijzonder koninklijk behang ontwerpen.

Dordrechtsmuseum

Kaartje vast op zak?

Koop hier uw ticket online

Er zijn verschillende mogelijkheden en arrangementen waaruit u kunt kiezen.

Samenwerking

Naast de behangsels uit Huis ten Bosch is er meer vorstelijke kunst te bewonderen in Een Koninklijk paradijs. De expositie komt dan ook mede tot stand dankzij de inbreng van de Koninklijke Verzamelingen Den Haag. Andere samenwerkingspartners zijn het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Vogelbescherming Nederland, Rijksmuseum Twenthe en tal van museale en particuliere bruikleengevers in binnen- en buitenland.

 

Waarom Midas Dekkers vindt dat je deze tentoonstelling niet mag missen!

Catalogus

Bij de tentoonstelling is een catalogus verschenen van 360 pagina’s waarmee u de natuur ook in uw huis haalt.
De prachtig vormgegeven catalogus is te koop in de museumwinkel voor €29,95. In de museumwinkel kunt u overigens uw hart ophalen met cadeaus in Schouman stijl!

Sluit het Verborgen Museum