Koninklijk Paradijs

Aert Schouman en de verbeelding van de natuur
19 februari 2017 t/m 17 september 2017

Het mooiste werk van dierenschilder Aert Schouman (1710-1792) komt samen in een feestelijke tentoonstelling voor kunst- en natuurliefhebbers.

Absoluut hoogtepunt vormt de complete kamerbeschildering van Willem V uit Huis ten Bosch met daarop zijn bijzondere dierenverzameling. Deze ‘kamer in het rond’ is onlangs gerestaureerd en is in het Dordrechts Museum nog één keer te bewonderen, voordat ze weer binnen de muren van het toekomstige woonpaleis van koning Willem-Alexander en koningin Máxima verdwijnt. 

Koningin Máxima opende op 18 februari 2017 de tentoonstelling Een koninklijk Paradijs – Aert Schouman en de verbeelding van de natuur. Daarmee krijgt niet alleen de tentoonstelling maar ook het jubileumjaar van het Dordrechts Museum een extra feestelijke start.

Paradijselijk genieten van 18 de- eeuwse flora en fauna

Met stukken uit musea en particuliere collecties in binnen- en buitenland laat de tentoonstelling het paradijs van Schouman zien vol inheemse en exotische dieren. Vooral zijn werken met schitterende vogels spreken tot de verbeelding. Schouman tekende bovendien de buitenplaatsen en tuinen die zijn rijke opdrachtgevers als aardse paradijzen lieten aanleggen.

Kinderen & families

Een koninklijk paradijs is een kleurrijke tentoonstelling. De bijzondere vogels en dieren spreken zowel jong als oud aan. In een speciaal onderzoeksatelier kunnen kinderen zelf aan de slag; de natuur natekenen als een echte 18de-eeuwse onderzoeker of een bijzonder koninklijk behang ontwerpen.

Midas Dekkers aan het woord!

Print je eigen kleurplaat

Leef je uit met een kleurplaat van Vogelbescherming Nederland. Voor de grote mensen – of kinderen met veel geduld – is er ook een kleurplaat voor volwassenen. Veel plezier!

Samenwerking

Naast de behangsels uit Huis ten Bosch is er meer vorstelijke kunst te bewonderen in Een Koninklijk paradijs. De expositie komt dan ook mede tot stand dankzij de inbreng van de Koninklijke Verzamelingen Den Haag. Andere samenwerkingspartners zijn het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Vogelbescherming Nederland, Rijksmuseum Twenthe en tal van museale en particuliere bruikleengevers in binnen- en buitenland.

Sluit het Verborgen Museum