Aan ’t Groothoofd

muurschildering
1 november 2019 t/m 31 januari 2034

Het Dordrechts Museum is een nieuw kunstwerk rijker: de muurschildering Aan ’t Groothoofd, van Robert Zandvliet (Terband, 1970). Een panoramische waterspiegeling die zich uitstrekt over een bolle muur van ruim vijftig meter lang. Terwijl je langs de muur loopt zie je kleuren geleidelijk veranderingen, van licht naar donker, van ochtend tot nacht. Een gelaagd kunstwerk dat een interessante relatie legt tussen het museum, de stad en de (geschiedenis van de) schilderkunst.

Zandvliet ontwikkelde de muurschildering speciaal voor het Dordrechts Museum. In de twee jaar voorafgaand aan de realisatie, zocht hij naar een verbinding tussen het beeld en de stad, de geschiedenis en bovenal: de schilderkunst. Zandvliets praktijk is een voortdurend onderzoek naar de schilderkunst, haar mogelijkheden en geschiedenis. Landschapschilderkunst in Nederland kent een rijke traditie, die een belangrijk onderdeel en kader voor de muurschildering vormt. Zo speelden schilderijen uit de museumcollectie een belangrijke rol in de ontwikkeling ervan. Een aantal van die schilderijen zijn nu te zien in de tentoonstelling Dawn to Dusk.

Bijvoorbeeld de schilderijen van Constant Gabriel, Johan Barthold Jongkind en Edgar Fernhout, allen ruim vertegenwoordigd in de collectie van het museum, vormden een bron van inspiratie. Sommigen van hen, zoals Jongkind, bezochten Dordrecht om het typische licht te schilderen op de plek waar drie rivieren samenkomen: het Groothoofd. Het is – op de Oude Kerk na – de meeste bezochte en in beeld gebrachte plek in Dordrecht. Ook bij andere schilders buiten de collectie ging Zandvliet te rade zoals bij Willem de Kooning en Piet Mondriaan. Schilders die vanwege hun fascinatie voor landschap en licht, een interessant referentiekader vormen voor het landschap van Zandvliet. Het verbindt de muurschildering met de collectie van het museum, de geschiedenis van de schilderkunst en met de stad.

Sophie Kügel | muurschildering Aan ’t Groothoofd | Robert Zandvliet | 2019 | Dordrechts Museum

De muurschildering is gebaseerd op het idee van een waterspiegeling en een verloop van tijd van ochtend tot nacht. Het idee dat licht en kleur veranderen door het verstrijken van tijd, vormt een belangrijk uitgangspunt. Van het warme oranje licht van de ochtend tot de schittering van maanlicht op water bij nacht. Langs de muur lopend, roept het beeld ervaringen op van landschap en tijd, een indruk van water en lucht, zonder horizon. Een indrukwekkend kunstwerk dat blijft.

Sluit het Verborgen Museum