Zonovergoten landschappen met paarden, ruiters en koeien die kalm voor zich uitstaren. Aelbert Cuyp werd er wereldberoemd mee, al was dat pas na zijn dood. In de 18de en 19de eeuw werd zijn werk een regelrechte rage in het buitenland, vooral in Engeland. De schilderijen van Cuyp verdwenen in hoog tempo uit Dordrecht.
Britse aristocraten, gek op jagen en paardrijden, kochten de landschappen van Cuyp voor hun landhuizen. Nog steeds vind je veel van Cuyps beste werken in Engeland. Ook Engelse kunstenaars raakten in de ban van Cuyp en zijn 'gouden' Italiaanse licht. Thomas Gainsborough was een van de eersten. Zijn landschap met koeien in het licht van een ondergaande zon is te zien als eerbetoon aan Cuyp.
Engelands bekendste romantische kunstenaar J.M.W. Turner (1775-1851) was een groot bewonderaar van Cuyp. Hij bezocht Dordrecht meerdere malen, maakte er talloze schetsen en schilderde een beroemd gezicht op de stad. Turner probeerde Cuyp in zijn werk te evenaren. Je ziet het in het vroege meesterwerk Whalley Bridge and Abbey, een gezicht op een Noord-Engels plaatsje dat Italiaans aandoet. De gouden gloed, de verstilde sfeer, de koeien – alles ademt Cuyp.
Cuyp had ook navolgers in zijn eigen stad. Rond 1800 liet Jacob van Strij zich door hem inspireren. In zijn heldere, zonnige landschappen probeerde hij Cuyp zelfs te overtreffen.
Waar haalde Cuyp zelf zijn inspiratie vandaan? Naar welke kunstenaars keek hij? Voor de jonge Aelbert was Jan van Goyen een belangrijk voorbeeld. Van Goyen schilderde zijn landschappen in grijs- en bruintinten, hij gebruikte weinig kleur. Cuyp werkte aan het begin van zijn loopbaan met net zo'n monochroom palet. En net als Van Goyen plaatste hij de horizon in zijn landschappen opvallend laag. Licht, lucht en wolken krijgen alle ruimte.
Voor zijn latere landschappen met 'gouden gloed' keek Cuyp naar schilders die in Italië waren geweest, zoals Jan Both. Zelf heeft hij nooit verre reizen gemaakt.
Cuyp was bovenal landschapschilder, maar hij kon meer. Zijn vader – en leermeester − Jacob Cuyp was heel goed in het schilderen van portretten en dieren. Door de jarenlange samenwerking had Aelbert zich die specialismes ook eigen gemaakt. Vader en zoon werkten soms zelfs samen aan één schilderij. Voor Twee kinderen met vee in een landschap schilderde Aelbert de achtergrond en Jacob de kinderen en dieren. Lees ook het verhaal Aelbert Cuyp en het landschap.
Ontdek de andere verhalen over de vaste collectie.