Zaal 2

Een persoonlijke greep uit 6 eeuwen schilderkunst

Op uitnodiging van het Dordrechts Museum stelde Fusien Bijl de Vroe, directeur van de Vereniging Rembrandt, een presentatie samen met werken uit de collectie. Een persoonlijke greep uit zes eeuwen schilderkunst, die bezoekers prikkelt vooral ook zélf te kijken: “Welk werk raakt u, omdat u het mooi of lelijk vindt? Welk werk zet u aan het denken of roept herinneringen op?” En: “welk werk zou u het liefst mee naar huis nemen?”

De verwondering bij het kijken naar kunst is voor Fusien een belangrijke waarde. Uit zes eeuwen schilderkunst koos zij vijftien persoonlijke favorieten. Daarover schrijft ze in de inleidende tekst: “Ik selecteerde deze werken omdat zij mij raken, aan het denken zetten, omdat zij herinneringen wakker roepen, mij meenemen naar een stilte – redenen waarom ik graag naar een museum ga.”

Fusien geeft een toelichting geeft op haar presentatie. Video: Vereniging Rembrandt

Het inrichtingsontwerp voor de zaal werd uitgewerkt in samenspraak met kunstenaar en tentoonstellingsvormgever Richard van den Dool. Bij binnenkomst word je direct gegrepen door het intrigerende Schutting van Jan Beutener. Net zo realistisch geschilderd als het zelfportret van Cornelis Bisschop, dat ertegenover hangt. Een zelfportret, waarin Bisschop laat zien hoe bedrieglijk echt hij de werkelijkheid kon weergeven. Zou je Beuteners schilderij ook als zelfportret kunnen zien?

Blik op zaal 2

Elders in de zaal hangen de 17de- eeuwse tulpen van Jacob Cuyp, één en al leven, naast Floris Versters Dode kraai, waarover Fusien schrijft: “Dit schilderij laat mij stil staan. Het zwart ontroert mij: melancholie, gevangen in een dode kraai.” Zo zijn er op elke wand onverwachte combinaties. Een uitnodiging tot open kijken, door de eeuwen heen. “De werken hebben voor mij gemeen dat zij de eeuwen verbinden en daarmee tijdloos zijn. Gemaakt door kunstenaars die dat wat zij zagen, de emoties die zij voelden, deelden. Emoties die voor mij niets van hun herkenbaarheid verloren hebben.” Die tijdloze waarde van kunst komt terug in het citaat van David Bowie op een van de wanden.

“All art really does is keep you focused on questions of humanity”

David Bowie
Sluit het Verborgen Museum