Weemoed & verlangen

19de eeuw

Te mooi om waar te zijn. De kunstenaars van de vroege 19de eeuw maakten de wereld net iets mooier. Of dramatischer. Het is de tijd van de Romantiek, van kunst met een emotionele lading. Drama’s en verhalen van vroeger of uit de eigen tijd. Onderwerpen waarin de persoonlijke beleving tot uitdrukking komt.

 

Monsieur Chandelle

Petrus van Schendel is beroemd geworden met zijn nachtstukken. Zelfs over de grenzen van Nederland heen. Zijn specifieke keuze in het onderwerp leverde hem de bijnaam “Monsieur Chandelle” (Mijnheer Kaars) op. De Sinumbralamp (lamp zonder schaduw) die zo prominent in het midden staat was in die tijd vrij nieuw. Het toont de grote interesse van de schilder in dergelijke vernieuwingen. Naast schilder was Van Schendel ook uitvinder

Zelfportret P. van Schendel
Zelfportret | P. van Schendel Dordrechtsmuseum

Het romantisch landschap ademt eenzelfde sfeer. Het roept gevoelens op. Het is schilderachtig, zonnig warm of huiveringwekkend donker. Het combineert fantasie en werkelijk­heid en heeft vaak iets gekunstelds.

Ook de schilders van stad en zee zetten de werkelijkheid naar hun hand. Het ging hen om een ‘mooi’ of nostalgisch plaatje. Herinnerend aan oude tijden.

 

Photoshop avant la lettre - Was Barend Koekkoek zijn tijd ver vooruit? Hij keek veel naar de natuur en zijn schilderijen lijken bijna foto's, zo perfect. Maar hoe realistisch is dat realisme van Koekkoek eigenlijk?
Sluit het Verborgen Museum