Schouman & Van Strij

smaakvol en elegant

Aert Schouman en de broers Abraham en Jacob van Strij, de beste Dordtse schilders van de 18de eeuw. Een eeuw met veel aandacht voor het interieur. Dat moest een harmonieus geheel zijn, smaakvol en elegant. Schilderkunst, betimmering en stucwerk sloten naadloos op elkaar aan. Behangselschilderingen brachten de natuur in huis. Schouman maakte er al vroeg zijn specialisme van, de Van Strijs volgden.

 

De schilders waren veelzijdig. Schouman maakte ‘encyclopedische’ aquarellen van dieren en planten, maar ook topografisch werk en portretten. In 1748 verhuisde hij naar Den Haag, waar stadhouder Willem V zijn belangrijkste opdrachtgever werd.

De Van Strijs hadden een vermaarde ‘schilderswinkel’, waar je je huis kon laten schilderen, maar evengoed een portret, landschap of compleet interieur kon bestellen. De broers waren mede-oprichters van het Dordtse Teekengenootschap Pictura.

Japon

Dit is de jurk die Elisabeth Weymans op het familieportret draagt. Een empire japon met hoge taille, volgens de mode van die tijd. Tot 2015 is de jurk, net als het schilderij, altijd in familiebezit gebleven.

Sluit het Verborgen Museum