Aan 't Groothoofd

Muurschildering Robert Zandvliet
Foto Sophie Kugel

Het Dordrechts Museum is een nieuw kunstwerk rijker: de muurschildering Aan ’t Groothoofd, van Robert Zandvliet (Terband, 1970). Een panoramische waterspiegeling die zich uitstrekt over een bolle muur van ruim vijftig meter lang. Terwijl je langs de muur loopt zie je kleuren geleidelijk veranderingen, van licht naar donker, van ochtend tot nacht. Een gelaagd kunstwerk dat een interessante relatie legt tussen het museum, de stad en de (geschiedenis van de) schilderkunst.

 

Zandvliet ontwikkelde de muurschildering speciaal voor het Dordrechts Museum. In de twee jaar voorafgaand aan de realisatie, zocht hij naar een verbinding tussen het beeld, de stad, de geschiedenis en bovenal: de schilderkunst. Zandvliets praktijk is een voortdurend onderzoek naar de schilderkunst, haar mogelijkheden en geschiedenis. Zo speelden schilderijen uit de museumcollectie een belangrijke rol in de ontwikkeling van de muurschildering. Een aantal van die schilderijen zijn nu te zien in de tentoonstelling Dawn to Dusk.

Bijvoorbeeld de schilderijen van Constant Gabriel, Johan Barthold Jongkind en Edgar Fernhout. Sommigen van hen, zoals Jongkind, bezochten Dordrecht vanwege het licht op de plek waar drie rivieren samenkomen: het Groothoofd. Het Groothoofd is – op de Oude Kerk na – de meest bezochte en in beeld gebrachte plek in Dordrecht. De titel van de muurschildering verwijst naar die verbinding tussen Het Groothoofd en de schilderkunst. Ook bij andere schilders buiten de collectie ging Zandvliet te rade zoals bij Willem de Kooning en Mondriaan. Schilders die vanwege hun fascinatie voor landschap, water en licht, een interessant referentiekader vormen voor het landschap van Zandvliet.

Robert Zandvliet | Dordrechts Museum | 2019 Dordrechtsmuseum

De muurschildering is gebaseerd op het idee van een waterspiegeling en een verloop van tijd van ochtend tot nacht. Het idee dat licht en kleur veranderen door het verstrijken van tijd, vormt een belangrijk uitgangspunt. Van het warme oranje licht van de ochtend tot de schittering van maanlicht op water bij nacht. Langs de muur lopend, roept het beeld ervaringen op van landschap en tijd, een indruk van water en lucht, zonder horizon. Een indrukwekkend kunstwerk dat blijft.

Publicatie

De publicatie die gemaakt is rondom de wandschildering ‘Aan ’t Groothoofd’ is een kunstwerk an sich. Vormgegeven door Studio Renate Boere is het werk van kunstenaar Robert Zandvliet (Terband, 1970) vastgelegd van proces tot eindresultaat. In het boek staan ook quotes vermeld van Zandvliet, uit het logboek dat hij bijhield in de periode dat hij aan de muurschildering werkte.

Het is een boek van klein formaat, maar met grootse inhoud.

De publicatie is voor €24,50 verkrijgbaar in de museumwinkel

Tekst: Judith Spijksma en Robert Zandvliet
Eindredactie: Henriette Fuhri Snethlage
Grafisch ontwerp: Studio Renate Boere
Fotografie: Henk Geraedts, Peter den Ouden, Jaring Lokhorst

Sluit het Verborgen Museum