Modern en hedendaags

Al sinds de oprichting in 1842 verzamelt het Dordrechts Museum eigentijdse kunst. Ruim 175 jaar later omvat de collectie zes eeuwen Nederlandse schilderkunst en kan het museum moderne en hedendaagse kunst tonen in de context van een rijke traditie.

De moderne kunst brak in Nederland pas na de Tweede Wereldoorlog echt door. Geworteld in tradities van begin 20ste eeuw verkenden kunstenaars de mogelijkheden van verf en voorstelling. De modern-hedendaagse collectie laat zien hoe de traditie van het schilderen blijft inspireren en zich telkens weer vernieuwt.

Robert Zandvliet

Landschap, licht en kleur zijn belangrijke onderwerpen in het werk van Robert Zandvliet (Terband, 1970). In opdracht van het Dordrechts Museum heeft Zandvliet in september en oktober op de gebogen wand van de zaal naast het museumrestaurant een muurschildering op indrukwekkend formaat gerealiseerd: Aan ’t Groothoofd. Een aantal schilderijen uit de museumcollectie speelden een richtinggevende rol in zijn onderzoek ter voorbereiding op de muurschildering. Werken die, in combinatie met schilderijen van Zandvliet, verschillende schilderkunstige benaderingen laten zien van landschap, het verloop van tijd, water en licht.

Sluit het Verborgen Museum