Modern en hedendaags

Al sinds de oprichting in 1842 verzamelt het Dordrechts Museum eigentijdse kunst. Ruim 175 jaar later omvat de collectie zes eeuwen Nederlandse schilderkunst en kan het museum moderne en hedendaagse kunst tonen in de context van een rijke traditie.

In deze zaal is een wisselende selectie uit de collectie moderne en hedendaagse kunst van het Dordrechts Museum te zien. De kunstenaars waarvan het werk hier bij elkaar is gebracht, spelen met de dubbelzinnigheid en het raadselachtige van beeld. Al dan niet met behulp van tekst, verkennen zij manieren waarop het brein informatie verwerkt.

De kunstenaars laten zich leiden door  associaties en herinneringen en maken gebruik van de kunstgeschiedenis en popcultuur. Zo vond Daan van Golden zijn onderwerpen
in een patroon op pakpapier of kijkend naar een wolkenlucht. Kim van Norren gebruikt fragmenten uit songteksten die in haar schilderijen een nieuwe betekenis krijgen. In het werk van Joost Krijnen is tekenen als een vorm van denken: hoe leidt de ene potloodlijn naar de andere? In deze tentoonstelling bevragen kunstenaars allemaal op een andere manier de werking van beeld.

Sluit het Verborgen Museum