Wonderen van licht

Ikonen uit Recklinghausen & Varna
26 oktober 2014 t/m 22 februari 2015

Men zegt wel eens dat ikonen niet met verf maar met licht geschilderd worden. Ikonen lijken van binnenuit te stralen. Liefhebbers van ikonen kunnen dit vanaf 26 oktober zelf ervaren in het Dordrechts Museum. Dan gaat daar de tentoonstelling Wonderen van licht, ikonen uit Recklinghausen en Varna van start. Dankzij de levendige stedenband die Dordrecht heeft met Recklinghausen en Varna was het voor het Dordrechts Museum mogelijk uit de collecties van beide steden de mooiste en meest bijzondere ikonen te selecteren.

Het Ikonenmuseum in Recklinghausen (Duitsland) bezit de belangrijkste collectie Oost-Europese kerkelijke kunst buiten de orthodoxe landen. Deze collectie omvat meer dan 3000 ikonen uit Griekenland, Rusland en de Balkanstaten van de 13e tot de 19e eeuw. De ikonen uit het Archeologisch Museum in Varna (Bulgarije) stammen voornamelijk uit de Bulgaarse Renaissance (18e en 19e eeuw) en vertegenwoordigen op hun beurt een betekenisvolle periode binnen de orthodoxe wereld.

Door de totaal verschillende collecties van het Ikonenmuseum in Recklinghausen en het Archeologisch Museum van Varna naast elkaar te presenteren illustreert de expositie in Dordrecht straks de ontwikkeling van de wat statische Byzantijnse voorbeelden tot de vrijere en soms westers beïnvloede Russische ikonen en de zo karakteristieke eigenheid van de Bulgaarse iconografie met zijn kleurrijke ikonen. Het is voor bezoekers een unieke gelegenheid om enerzijds de verscheidenheid in de eenheid en anderzijds de overeenkomsten in de verschillen te ontdekken.

De tentoonstelling Wonderen van licht toont 80 ikonen waarvan een groot deel nog nooit eerder in Nederland te zien was.

Ikonen zijn een boeiend maar soms lastig onderwerp. Loop mee met een Ikonen expert.
Sluit het Verborgen Museum