Voor de liefhebber

Twee eeuwen tekeningen uit particulier bezit
26 oktober 2014 t/m 15 februari 2015

Ruim 100 met passie en oog voor detail verzamelde tekeningen uit de periode 1750-1950 geven een onverwacht overzicht van Nederlandse tekenkunst. Van Schouman en Schelfhout tot Tholen en Dijsselhof. Met vele niet eerder tentoongestelde schetsen en uitgewerkte tekeningen uit o.a. de romantiek en de Haagse School.

De tentoongestelde tekeningen van Nederlandse kunstenaars zijn afkomstig uit één privécollectie. De bladen zijn in de afgelopen decennia met een goed oog voor kwaliteit en detail verzameld. Zowel losse schetsen als uitgewerkte tekeningenworden getoond, van bekende en minder bekende kunstenaars als Jacob Cats, Steven Goblé, CharlesRochussen, Willem Roelofs, Anton Mauve, George Hendrik Breitner, IsaacIsraels, Matthijs Maris, Willy Sluiter en Theo van Hoytema. De nadruk ligt op het landschap, met vaak bijzondere plekken en onverwachte composities. Raak en subtiel op papier gezet, steeds met een grote liefde voor de natuur.

Het is voor het eerst dat deze collectie tekeningen tentoongesteld wordt. De selectie sluit fraai aan bij het Dordrechts Museum: van de meeste kunstenaars zijn ook schilderijen in de eigen collectie van het museum te zien. Tekeningen brengen de toeschouwer dichter bij de kunstenaar: ze zijn vaak directer en spontaner dan schilderijen.

De tentoonstelling is opgedragen aan Charles Dumas, specialist op het gebied van 18de-eeuwse tekenkunst. Na 35 jaar in het kunsthistorische veld te hebben gewerkt, is hij met pensioen gegaan. Dumas heeft veel voor het Dordrechts Museum betekend en bijgedragen aan verschillende tentoonstellingen en publicaties. Bij de opening van de tentoonstelling verscheen ook zijn afscheidsbundel:Kunst op papier in de achttiende eeuw. Liber Amicorum Charles Dumas.

Sluit het Verborgen Museum