Pioniers

van het Modernisme
24 april 2022 t/m 18 september 2022
In verband met de corona crisis zouden de tentoonstellingsdata nog kunnen wijzigen.

Pioniers van het modernisme neemt je mee in de stroomversnelling die de schilderkunst doormaakte in de jaren 1880 tot 1940. Vanuit het bruisende centrum Parijs veranderde de kunst in deze periode totaal. Kunstenaars gingen anders naar de wereld kijken en anders schilderen, van figuratief naar meer abstract. En ze inspireerden elkaar telkens tot nieuwe stappen. Volg het met eigen ogen in deze zomerse tentoonstelling vol sprekende en kleurrijke kunst.

Wereldberoemde vernieuwers

Werken van wereldberoemde schilders vertellen het verhaal van het ontstaan van de moderne kunst. Allemaal topstukken van het Columbus Museum of Art Ohio, eenmalig in Nederland te zien. Van de realistische ingetogen landschappen van schilders als Corot en Daubigny tot de kleurrijke impressies van Monet, Degas en Pissarro.

Zij maakten op hun beurt de weg vrij voor Franse vernieuwers als Cézanne, Bonnard, Matisse en Duitse expressionisten als Kirchner en Nolde. Uiteindelijk gooiden Picasso, Braque en Gris met hun kubistische experimenten nog meer regels van de traditionele schilderkunst overboord. Het was het begin van een compleet nieuwe en abstracte kunst.

Amerikaanse grootheden

Ook in de Verenigde Staten bloeide de schilderkunst volop, met impressionisten als Hassam en Singer Sargent. Geïnspireerd door hun Europese tijdgenoten bezochten en schilderden zij bijvoorbeeld de Franse kust. Mary Cassatt, geboren Amerikaanse en een van de grootheden van het impressionisme, maakte prachtige portretten van vrouwen en kinderen.

In de jaren ’10 en ’20 van de 20ste eeuw ontwikkelde de kunst zich ook in de VS steeds meer in abstracte richting. Er ontstonden Amerikaanse varianten van het realisme en kubisme, vaak met strakke vormen en kleurrijke vlakken. Zo legden schilders als Spencer en Demuth de industrie, architectuur en steden in de VS vast. En een van die steden, New York, streeft in de jaren ’40 zelfs Parijs voorbij als wereldwijde kunsthoofdstad.

De tentoonstelling is een internationale samenwerking tussen het Dordrechts Museum en het Columbus Museum of Art, Ohio (VS).

Sluit het Verborgen Museum