Johan van Oord

29 januari 2018 t/m 27 mei 2018

Het Dordrechts Museum heeft zijn presentatie hedendaagse kunst vernieuwd. In aanloop naar De Meest Eigentijdse Schilderijen Tentoonstelling is een kleine expositie samengesteld met en rond het werk van Johan van Oord. Tot en met 27 mei is een keuze uit zijn werk te zien samen met enkele ‘verwante’ werken uit de collectie van het museum.

 

Johan van Oord (Werkendam, 1950) schildert vanaf het midden van de jaren tachtig composities. Daarin jongleert hij met eenvoudige motieven, net zo lang tot hij een evenwicht vindt. Eenmaal in balans varieert hij een compositie met kleur, formaat en materiaal. Zo ontstaan, vaak over een reeks van jaren, series kleinere en grotere werken die tot één familie horen. Vanwege de kleur gebruikt Van Oord bij een aantal recente werken chocolade. Het blijkt een wonderbaarlijk geschikt materiaal om mee te schilderen.

Naast Johan van Oord toont de expositie werk van onder andere René Daniëls, Han Schuil, Jan Andriesse en Toon Verhoef. Ook zijn er enkele nieuwe aanwinsten van het museum te zien van Ben Akkerman, Evi Vingerling, Bram Bogart en Ton van Summeren.

De presentatie vormt een opmaat voor De Meest Eigentijdse Schilderijen Tentoonstelling, een grote expositie die op 1 juli opent en waarin de rol van de hedendaagse schilderkunst zowel wordt onderzocht als gevierd.

 

Compositie 114.5, 2016, olieverf op doek, 60 x 75 cm, Courtesy galerie Phoebus

Johan van Oord

Compositie 19a.4, 2017, olieverf op doek, 200 x 200 cm, Dordrechts Museum

Johan van Oord Dordrechtsmuseum
Sluit het Verborgen Museum