Foto's van Breitner

2 september 2014 t/m 10 mei 2015

Dat George Hendrik Breitner behalve een beroemd schilder ook een fervent en succesvol fotograaf was, is met ingang van 2 september te zien in de tentoonstelling Foto’s van Breitner. Het Dordrechts Museum toont een selectie van zijn meest geliefde onderwerpen: het stadsleven, naaktstudies en portretfoto’s.

Breitner (1857 – 1923), een belangrijke vertegenwoordiger van het Amsterdamse Impressionisme, schilderde het stadsleven. De straat was zijn voornaamste onderwerp. Daar nam hij ook veel van zijn foto’s: dienstmeisjes en kruiers, de kermis en de markt, bouwputten en heistellingen. Breitner had vanaf zijn vroege jaren al een bijzondere belangstelling voor militairen en hun paarden. Ook daarvan maakte hij foto’s.

Breitner beschouwde zijn foto’s niet als zelfstandige kunstwerken. Hij maakte ze als geheugensteun en hulpmiddel voor zijn schilderijen. Nooit schilderde hij zonder meer een foto na, maar zijn fotografisch werk had wel invloed op de composities van zijn schilderijen. Ongewone afsnijdingen en diagonalen, vreemde perspectieven, lage standpunten en bewegingsonscherpte, dat alles vind je terug in zijn latere schilderijen.

Sluit het Verborgen Museum