De Scheffer 2015

18 oktober 2015 t/m 21 februari 2016
Joost aan het werk op zaal in het Dordrechts Museum

Joost Krijnen is de winnaar van De Scheffer 2015, een aanmoedigingsprijs van Vereniging Dordrechts Museum (VDM) voor jonge beeldend kunstenaars. De prijs bestaat uit de aankoop van een werk van de winnaar en een solotentoonstelling die georganiseerd wordt door het Dordrechts Museum. De aankoop wordt opgenomen in de museumcollectie.

De jury bestond dit jaar uit Suzanne Swarts, conservator Caldic Collectie, Gerrit Willems, conservator moderne en hedendaagse kunst Dordrechts Museum, Theun Okkerse en Ada van de Vijver-Hobijn, als beeldend kunstenaars en Geesken Bloemendal – ter Horst voorzitter van VDM. Geesken  Bloemendal vertelt: “De jury is van mening dat het werk van Krijnen potentie heeft om door te groeien, het is een werkwijze die nog niet in onze collectie zo duidelijk aanwezig is en zou een welkome verrijking zijn”.

Over de winnaar Joost  Krijnen

In het werk van Joost Krijnen (Breda 1983) nemen lijnen en kleuren vele vormen aan, met als overkoepelend motief de dagelijkse routine van tekenen, schilderen, schetsen of simpelweg lijnen op papier zetten. Energieke en monumentale gebaren worden afgewisseld met uitgewerkte portretten in sierlijke lijnen of snelle schetsen. Strikt geometrische, gekleurde vlakken worden in perspectief gebracht door schijnbaar willekeurige eerste pogingen. Dissonant en harmonieus; alles komt samen op het papier en reageert op elkaar. Krijnen maakt speciaal voor de tentoonstelling op zaal een nieuw werk.

Dordrechts Museum feliciteert Joost Krijnen met Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst
Zijne Majesteit de Koning heeft vrijdagmiddag 9 oktober de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2015 uitgereikt aan Joost Krijnen. Eerder dit jaar won Joost Krijnen in Dordrecht ‘De Scheffer’, een prijs voor jong talent van Vereniging Dordrechts Museum (VDM) voor jonge kunstenaars tot 35 jaar.

Trots!

Directeur Peter Schoon van het Dordrechts Museum is erg trots dat de winnaar van ‘De Scheffer’ deze prestigieuze koninklijke aanmoedigingsprijs in ontvangst heeft mogen nemen. ‘Joost Krijnen is een veelbelovend jong talent en een zeer terechte winnaar’, vertelt Peter Schoon. ‘Wij feliciteren hem natuurlijk van harte met het winnen van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst!’

Dissonant en harmonieus

In het werk van Joost Krijnen (Breda 1983) worden energieke en monumentale gebaren afgewisseld met snelle schetsen. Dissonant en harmonieus; alles komt samen op papier en reageert op elkaar. Krijnen maakt speciaal voor deze tentoonstelling een werk op zaal. De tentoonstelling van Krijnen vormt samen met ‘Aanwinsten Moderne en Hedendaagse kunst’ en ‘Nieuwe Gezichten op Dordrecht’ de tentoonstelling ‘Lang Leve de Collectie!’

Jury rapport

Krijnen toont de kracht van het wit en de durf om verschillende stadia van het ontstaansproces fysiek aanwezig te laten zijn. Dat zoekende aspect maakt dit werk aangenaam. Het is alsof we de kunstenaar op zijn vingers kunnen kijken tijdens het maakproces. Daarbij is hij schatplichtig aan oudere kunstenaars als David Hockney of Emo Verkerk. Niet voor niets is het werk sterk tekenachtig van karakter en kan het worden gezien als een versmelting van teken- en schilderkunst. Krijnen bezit de kwaliteit om met een enkele lijn iets neer te zetten. Bovendien laat hij het onderwerp knap van schaal verspringen, waardoor er een spanning in het werk komt.

Ga naar Lang leve de Collectie! Nieuwe gezichten op Dordrecht
Ga naar Lang Leve de Collectie! Aanwinsten moderne en hedendaagse kunst

 

Vereniging Dordrechts Museum en het Schefferfonds

Vereniging Dordrechts Museum (VDM) is één van de oudste museale verenigingen in Nederland. VDM is een zeer actieve vereniging met 1150 leden. Door inzet van middelen uit het Schefferfonds wordt De Scheffer mogelijk gemaakt. De in Dordrecht geboren kunstschilder Ary Scheffer (1795 – 1858), was in zijn tijd een beroemdheid in Parijs. In 1856 bezocht Scheffer zijn geboortestad en zegde de vereniging (VDM) een groot aantal van zijn werken toe. Dankzij legaten van Scheffer en zijn familie kon het Schefferfonds worden opgericht.

Zelfportret op 31-jarige leeftijd | Ary Scheffer Dordrechtsmuseum

Ary Scheffer

De in Dordrecht geboren kunstschilder Ary Scheffer (1795 – 1858), was in zijn tijd een beroemdheid in Parijs. In 1856 bezocht Scheffer zijn geboortestad en het museum en zegde de vereniging een aantal van zijn werken toe. Dankzij legaten van Scheffer en zijn familie kon het Schefferfonds worden opgericht. De helft van het legaat mag worden gebruikt voor de aankoop van kunstwerken. De andere helft van het legaat wordt gebruikt voor De Scheffer.

Sluit het Verborgen Museum