Bouke Ylstra

Het Werk
20 maart 2016 t/m 31 december 2016

Het Dordrechts Museum toont een selectie belangrijke schilderijen en tekeningen van Bouke Ylstra (Den Haag 1933 – Dordrecht 2009). De kunstenaar, die afwisselend in Frankrijk en Dordrecht woonde, is bekend als tekenaar en schilder van lichtvoetige onderwerpen met een speelse toets. Ylstra speelde – net als zijn vrienden Cees Buddingh’ en Otto Dicke – een belangrijke rol in het culturele leven van Dordrecht.

In 1955 exposeert Bouke Ylstra zijn etsen voor het eerst bij kunstenaarsvereniging Pictura. Bij zijn debuut wordt de ‘Dordtse Rotterdammer’ direct bestempeld als een aanwinst. Ylstra was een verhalenverteller in woord en beeld. Een levenskunstenaar die vormgaf aan het intrigerende van het dagelijks leven. Zijn etsen en schilderijen scheppen een beeld om te beleven, om in weg te dromen. Veel van Ylstra’s werk is analytisch, soms anekdotisch en humoristisch kritisch.

Kunst openbare ruimte

Ylstra was in de eerste plaats graficus, tekenaar en schilder. Maar ook zijn werk in de openbare ruimte mag niet onvermeld blijven. Hij realiseerde enkele grote wandwerken op verschillende plaatsen in Nederland. Onder andere in de Doelen in Rotterdam.

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt een boek over het leven en werk van de kunstenaar. Het boek bevat een biografie, dagboekcitaten, en geeft een compleet beeld van zijn rijke kunstenaarsoeuvre.

Sluit het Verborgen Museum