TAKE PART

Musea worden door jongeren vaak gezien als statige plekken waar niks kan of mag. Hardop praten of lachen in een museum, kan dat wel? En als je geen echte kenner bent, mag je dan wel over kunst praten?  De jongeren van Take pART zoeken naar manieren om kunst vanuit een andere invalshoek te benaderen.

Voor wie Take pART nog niet kent: dit is het talentontwikkelingsprogramma van het Dordrechts Museum voor jongeren tussen 15 – 20 jaar. Zij volgen een jaar lang een masterclass waarbij ze op zoek gaan naar hun eigen talent. Ze worden begeleid door specialisten van binnen en buiten het museum. Via opdrachten maken ze kennis met verschillende rollen, bijvoorbeeld de rol van onderzoeker, tentoonstellingsmaker, educator, vormgever of marketeer.

Het huis van mARTha

Take pART is gestart in 2014-2015. Het belangrijkste thema was: de kunstenaar en zijn leven. Wie is deze kunstenaar? En wast drijft hem? De jongeren maakten een eigen tentoonstelling om dit uit te zoeken. Ze creëerden een denkbeeldige kunstenaar – genaamd Martha – en gaven haar een huis. We bouwden dit huis in ons museum, met een voordeur, een hal, een woonkamer, keuken, slaapkamer, artiststudio en zelfs een badkamer. Een compleet huis in het midden van een museum. Ze ontdekten haar smaak en richtten dit huis in met echte werken uit de collectie van het museum. Zonder tekstbordjes! Ze vertelden het verhaal van een kunstenaar en lieten de bezoekers vooral hun eigen fantasie gebruiken. Daarnaast maakten de Take pARTners verschillende multimediatours en werkten mee aan activiteiten en evenementen.

Klikken met Kunst

In 2015-2016 werden de Take pARTners, na een eerste verkennend onderzoek gekoppeld, aan samenwerkingspartners binnen en buiten Dordrecht. Denk aan beeldende kunstenaars, fotografen, geluidskunstenaars en natuurlijk woordkunstenaars of schrijvers. De jongeren deelden hun eerste ‘klik’ en samen met de expert zijn ze verder gaan onderzoeken en experimenteren. Dat leidde tot verassende reacties op de gekozen werken. Woord, beeld, geluid, muziek, spel en verhaal kwamen samen. Uitkomsten waren bijvoorbeeld een nieuwe installatie, een soundscape, een fotoserie en zelfs een nieuwe thee.

Die bijzondere resultaten zijn opgenomen in een multimediatour door de vaste opstelling van het Dordrechts Museum. De Klikken met Kunst-tour nodigt bezoekers op een ludieke en kunstzinnige wijze uit om na te denken en te praten over verschillende thema’s. Het aanwakkeren van een dialoog met elkaar of met de kunst zelf is het doel. Het project Klikken met Kunst zal fungeren als een laboratorium, een plek om te experimenteren.

Fotograaf Mignon Nusteling

Fashion meets Art

In samenwerking met de jongeren van Take pART – het jongeren participatieproject van het Dordrechts Museum* – en verschillende modespecialisten lanceert het Dordrechts Museum in 2018 een eigen fashion glossy. In dit magazine worden onderwerpen uit zes eeuwen schilderkunst gecombineerd met fashion en thema’s van nu. Schoonheidsidealen, stijliconen, cultuur en identiteit; het komt allemaal aan bod. Onze eigen rijke schilderijencollectie – die zes eeuwen schilderkunst beslaat – kan perfect het veranderend modebeeld door de eeuwen heen illustreren. Van een hagelwitte molenkraag, een sober zwart kostuum tot een rijk versierde empirestijl jurk…je vindt ze allemaal terug in onze schilderijen. Daarnaast hebben de jongeren van Take pART in samenwerking met fotograaf Mignon Nusteling hun eigen invulling gegeven aan het modebeeld door de eeuwen heen….met prachtige fashion foto’s als resultaat!

 

Bakkie Vrijheid

Take pART 2018-2019 organiseerde een festival dat in het teken van ‘vrijheid’ stond. 13 jongeren tussen de 14 en 18 jaar, afkomstig van verschillende scholen in de omgeving, werkten aan dit gezamenlijke project en onderzochten wat vrijheid vandaag nog betekent voor jongeren: Hoe denken ze over vrijheid? Wanneer voelen ze zich vrij en wanneer niet? Het resultaat was mini-festival ‘Bakkie Vrijheid’ bij het Hof van Nederland. Ze maakten van het Hof een ontmoetingsplaats voor en door jongeren.

Partners

Het project Take pART wordt mede mogelijk gemaakt door de volgende partners: Gemma Mentzel Stichting, Fonds 21 en Gemeente Dordrecht.

Sluit het Verborgen Museum