Museuminformatie

Het Dordrechts Museum is opgericht in 1842 en daarmee een van de oudste musea in Nederland. Het museum is door de jaren heen tot vandaag moderne en hedendaagse kunst blijven verzamelen. Daardoor bezit het museum nu een compacte en representatieve collectie van zes eeuwen Nederlandse schilderkunst, met daarin opmerkelijke werken van hoge kwaliteit. Wij geloven dat gevoel voor schoonheid het leven verrijkt. Met ons museum leveren wij daar graag een bijdrage aan.

Collectie

De collectie uit de 16de eeuw bestaat uit religieuze kunst zoals Het laatste avondmaal van Keij en een portretreeks van de familie Van Blijenburg. De monumentale schouw uit het stadhuis is de blikvanger in deze zaal. Hoogtepunten uit de 17de eeuw, zijn de werken van landschapschilder Aelbert Cuyp – die z’n leven lang in Dordrecht heeft gewoond en gewerkt – en de Dordtse Rembrandtleerlingen zoals Nicolaes Maes, Ferdinand Bol en Arent de Gelder. Nederlands bekendste dierenschilder Aert Schouman en de gebroeders Van Strij maakten in de 18e eeuw schitterende behangsels en schilderijen voor de luxueus ingerichte huizen van de gegoede burgerij. De 19de eeuw is sterk vertegenwoordigd met een indrukwekkende verzameling van toonaangevende schilders als Breitner, en leden van de Haagse School Israëls, Mesdag, Weissenbruch en de broers Maris. Zij laten ons genieten van ons Holland op z’n mooist. Een andere belangrijke Dordtse schilder is Jan Veth die vooral bekendheid heeft gekregen vanwege zijn treffende portretten. Uniek is de Scheffercollectie, ook uit de 19de eeuw. Ary Scheffer, geboren in Dordrecht maar beroemd geworden in Parijs, was een van de meest gevraagde en best betaalde kunstenaars van zijn tijd, die beroemheden als Liszt en Chopin portretteerde. De moderne en hedendaagse collectie bevat ook prachtige werken van bekende Nederlandse kunstenaars, zoals Jan Toorop, Jan Sluijters, Charley Toorop, Karel Appel, Anton Rooskens, Rene Daniëls en Marlene Dumas.

Elk thema, elke zaal heeft een eigen sfeer gekregen. Alles in de presentatie is er op gericht de kunstwerken te laten stralen en de bezoeker vooral te laten kijken, ontdekken en genieten. In veel zalen staan ‘juwelendozen’ die nieuwsgierig maken: kunstkastjes met laden, speciaal voor tekeningen en prenten. Kunst op papier kunt u op deze manier van heel dichtbij op uw gemak bekijken. Meer informatie en verdieping vindt u in de multimedia-zuilen, waar ook kinderen verhalen kunnen lezen en spelletjes kunnen doen.

In het gedeelte achter de zaal met moderne en hedendaagse kunst bevinden zich de ruimtes waar u de tijdelijke tentoonstellingen kunt bezoeken.