Rondleidingen & films

Van de kunst en de rand. Online lijstentour

Schilderijlijsten, we kijken er meestal overheen. Maar nu even niet. Want een lijst doet er wel degelijk toe. Rijk versierd of sober en strak, zwart of verguld, glanzend of mat − de lijst heeft effect op het schilderij en hoe je daarnaar kijkt. Ontdek het zelf in deze korte film (12 minuten).

Film door Jasper Letschert

Diepgeworteld

Ga mee op tien-minuten tour door de tentoonstelling Diepgeworteld. Bomen in de Nederlandse schilderkunst.

Film: Jasper Letschert

I ♥ Dordt

Het Dordrechts Museum toont een tentoonstelling over de persoonlijke band die mensen uit Dordrecht hebben met hun woonplaats: I ♥ Dordt. Die band laten we zien door middel van voorwerpen waar een verhaal achter zit. Een mooi, verrassend, of ontroerend verhaal. Of een bijzondere gebeurtenis. Bekijk de film voor de bijzondere verhalen.

Wil je alle voorwerpen en verhalen zien? Ga dan naar het online overzicht!

I ♥ Dordt - de film

Cuyp restauratie voltooid

Het Rivierlandschap met koeien en herders van de Dordtse schilder Aelbert Cuyp keerde – na meer dan 250 jaar – terug naar de plaats waar het is gemaakt. Het werk werd gerestaureerd in het Dordrechts Museum in de aanloop naar de tentoonstelling In het licht van Cuyp. Op deze pagina hield onze restaurator u, van februari tot eind oktober, op de hoogte van de vorderingen van de restauratie, vertelde ze over het restauratieproces en over achtergronden bij het schilderij.

De Montagekid

Restauratie Benjamin Cuyp

De Vereniging Dordrechts Museum heeft onlangs een restauratiefonds opgericht om bij te dragen aan het behoud van een van Nederlands oudste museale collecties. Dankzij het VDM-Restauratiefonds kan het prachtige schilderij De aanbidding van de herders van Benjamin Gerritsz. Cuyp worden hersteld.

De aanbidding van de herders | gerestaureerd door Johanneke Verhave

Robert Zandvliet

In september 2019 startte Robert Zandvliet (Terband, 1970) met zijn vijftig meter lange muurschildering Aan ’t Groothoofd in het Dordrechts Museum. De schildering is een ‘panoramische waterspiegeling’ waarin de tijd verstrijkt van het vroege ochtendgloren tot het vallen van de nacht. Bekijk de documentaire over het hele proces.

Robert Zandvliet | Muurschildering Aan ’t Groothoofd | Producent: Sije Kingma

Terug naar overzicht

Terug naar de Thuismuseum overzichtspagina.

Sluit het Verborgen Museum