Voortgezet onderwijs

Ontdek de programma´s

Van vmbo tot en met gymnasium, het Dordrechts Museum maakt leerlingen vertrouwd met kunst. Ze leren gericht kijken en reflecteren. Tijdens een interactieve rondleiding en een workshop in het Atelier ontwikkelen de leerlingen vaardigheden als: kijken, presenteren en het maken en bespreken van kunst. Ze maken kennis met verschillende kunstzinnige disciplines.

Met de klas het Dordrechts Museum ontdekken? Het museum biedt verschillende mogelijkheden, zoals interactieve rondleidingen, workshops of een combinatie van deze twee. Bij elk programma staat de belevingswereld van de jongeren voorop. Steeds proberen we een link te vinden tussen de museumcollectie en de dingen die belangrijk zijn voor deze doelgroep.

Zelf nadenken, doen of vertellen vormt een groot onderdeel van deze programma’s. Het allerbelangrijkste is dat leerlingen ervaren dat een museum leuk is. We willen iedereen een leerzaam maar vooral ook een inspirerend museumbezoek bieden. De thema’s sluiten aan bij de kerndoelen van het voortgezet onderwijs. Voor het voortgezet onderwijs zijn de onderstaande programma’s beschikbaar. Ook biedt het Dordrechts Museum een speciale masterclass voor docenten aan, waarbij ze handvatten krijgen om kunst te bespreken in de klas. Meer informatie of reserveren? Aarzel niet en neem contact met ons op!

Onder- en bovenbouw: In the spotlights…

Hoe zou jij eruit zien op een 17de eeuws portret?

Tijdens deze museummasterclass met fotograaf Mark Isarin bekijken leerlingen verschillende soorten portretten. Ze leren de verhalen achter de geportretteerden kennen en ze komen veel te weten over de schilder, zijn trucjes en werkwijze.

Geïnspireerd door verschillende meesters uit de Gouden Eeuw gaan de leerlingen zelf experimenteren met fotografie. Ze krijgen de opdracht hun eigen perfect geregisseerde portret neer te zetten.

Praktisch

Nieuwe tarieven per 1 september 2018
Duur: 2 uur (1 uur met museumdocent op zaal, plus 1 uur Educatief Atelier o.l.v. fotograaf Mark Isarin)
Kosten: €210
Maximaal 30 leerlingen

Waardevol of waardeloos?

Jongeren zijn ontzettend nieuwsgierig naar de waarde van kunst. Deze interesse wordt gebruikt om het te gaan hebben over Onschatbare Waarde. Aan de hand van stellingen zoals ‘Een oud kunstwerk is altijd duurder dan een nieuw kunstwerk. Waar of Niet Waar?’ gaan we in gesprek over de waarde van kunst en wat die waarde eigenlijk bepaald. Samen gaan we op zoek naar mogelijke antwoorden en een hele berg nieuwe vragen.

Tarief

Nieuwe tarieven per 1 september 2018
Scholen | 60 minuten | rondleiding | €33
Prijs is per 15 leerlingen, t/m 18 jaar gratis entree. Betalen met Cultuurkaart is mogelijk.

Reserveren

Neem voor meer info en reserveringen direct contact op.
Dit kan via nummer (0)78 -770 87 08 of per e-mail scholen@dordrechtsmuseum.nl

Ary Scheffer aan het werk in zijn atelier in Parijs | Johannes Ary Lamme Dordrechtsmuseum

Ontdek ateliergeheimen

In deze rondleiding kijken we naar schilderijen in combinatie met de materialen en gereedschappen die gebruikt worden door kunstenaars. Hoe wordt een ets gemaakt? Hoe maakt een schilder een compositie? En  waar haalt een kunstenaar zijn/haar ideeën vandaan? Een aansluitend bezoek aan een kunstenaar in zijn of haar atelier in Pictura’s Teekengenootschap behoort tot de mogelijkheden!

 

 

Tarief

Nieuwe tarieven per 1 september 2018
Scholen | 60 minuten (alleen museum) | rondleiding | €33

Scholen | 90 minuten (museum + Pictura) | rondleiding en workshop | €60
Prijs is per 15 leerlingen, t/m 18 jaar gratis entree. Betalen met Cultuurkaart is mogelijk

Reserveren

Neem voor meer info en reserveringen direct contact op.
Dit kan via nummer (0)78 -770 87 08 of per e-mail scholen@dordrechtsmuseum.nl

Kijken is een Kunst!

Wist je dat een museumbezoeker gemiddeld maar 15 seconden naar een kunstwerk kijkt? Razend snel dus, maar kijken heeft een functie; het is bijvoorbeeld heel handig als je de straat oversteekt. Langzaam kijken, observeren en analyseren is juist weer handig als je naar een kunstwerk kijkt. Kijkend naar de topstukken van het Dordrechts Museum gaan we samen ‘hardop denken’, dichten en tekenen. Zo proberen we dichter bij de betekenis van een beeld te komen. In de aansluitende workshop kiezen de leerlingen een kunstwerk en passen ze de nieuw verworven kijkmethode toe. Dit wordt gefilmd met een tablet of smartphone.

Tarief

Nieuwe tarieven per 1 september 2018
Scholen| 60 minuten | rondleiding | €33

Scholen | 90 minuten | rondleiding en workshop | €60
Prijs is per 15 leerlingen, t/m 18 jaar gratis entree. Betalen met Cultuurkaart is mogelijk

Reserveren

Neem voor meer info en reserveringen direct contact op.
Dit kan via nummer (0)78 -770 87 08 of per e-mail scholen@dordrechtsmuseum.nl

Masterclass voor docenten: Kijken kun je leren

Reflecteren op kunst in het klaslokaal kan ingewikkeld lijken, maar hoeft het zeker niet te zijn. Het Dordrechts Museum geeft docenten in deze masterclass handvatten om samen met leerlingen te kijken naar kunst. Verschillende werkvormen die makkelijk toepasbaar zijn in de klas komen aan bod. Waaronder werken met zintuigen en voorwerpen, filosoferen met jongeren en Visible Thinking Routines.

Uw team van docenten wordt ontvangen in het Dordrechts Museum en na een algemene introductie, gaat u het museum in om verschillende mini-masterclasses te volgen. De masterclasses kunnen worden ingedeeld naar leeftijdsgroep en bieden concrete aanknopingspunten om kunst in het klaslokaal of op locatie te bespreken.

Duur: 2 – 3 uur, eventueel uit te breiden met een lunch of borrel in Art & Dining

Reserveren

Het tarief is afhankelijk van de teamgrootte en overige wensen.
Dit kan via nummer (0)78 -770 87 08 of per e-mail scholen@dordrechtsmuseum.nl

Educatieve programma's

Ontdek het educatieve aanbod in het Dordrechts Museum, Huis Van Gijn én Het Hof van Nederland.

LESSEN IN OVERLEG

Van de kleuterklas tot en met het eindexamen, onze musea laten kinderen en jongeren –  vanuit hun eigen belevingswereld – graag kennis maken met kunst en geschiedenis. Wanneer u een speciaal project op school hebt en een bezoek wilt brengen aan één van de locaties van het Dordrechts Museum, helpen wij graag bij het opzetten van een museumles op maat.

CONTACT

Vragen over de educatieve programma’s van het Dordrechts Museum, Huis Van Gijn of Het Hof van Nederland? Stel ze aan de leden van het educatieteam! Zij denken graag met u mee over de vele mogelijkheden.

Primair en Voortgezet Onderwijs   
Marianne Verhoork
078-770 5219

Caris Bakker
078-770 5303

EDUCATIEF AANBOD ANDERE LOCATIES

Het Dordrechts Museum, Regionaal Archief Dordrecht, Huis Van Gijn en Het Hof van Nederland zijn één organisatie voor kunst, archief en geschiedenis van de stad Dordrecht. Met energie, elan en ambitie werken we aan een gevarieerd programma van tentoonstellingen en activiteiten. Hieronder ontdekt u een greep uit het gezamenlijke educatieve aanbod.

In Het Hof van Nederland

Het raadsel van Thuredrith
In de kelders van het Hof is een oude brief gevonden. Een monnik uit het verleden vraagt de leerlingen om hulp: kunnen zij er voor zorgen dat een groot oud geheim van de stad bewaard blijft? Aan de hand van een kaart, aanwijzingen van de Hofwachters en mysterieuze kistjes komen leerlingen stap voor stap dichterbij de oplossing. Met een speciale zaklamp vinden ze verborgen codes, die van groot belang zijn voor de ontrafeling van het raadsel. Na afloop testen de leerlingen hun opgedane ervaringen en kennis in de spannende Hofquiz.

Strijd en stem!

1572 | In Dordrecht is de spanning te snijden. Alva voert namens de Spaanse koning een schrikbewind. Watergeuzen hebben net ‘in naam van Oranje’ Den Briel ingenomen. Handelaren hopen op betere tijden. Bewoners van Dordrecht vragen zich af: wat staat ons te wachten?

Zoveel mensen, zoveel belangen. In deze spannende en interactieve citygame kruipen leerlingen in de huid van één van de bewoners van de stad en proberen het verloop van de gebeurtenissen naar hun hand te zetten. Met een tablet gaan ze op pad in de binnenstad van Dordrecht. In groepjes voeren ze opdrachten uit en strijden tegen de andere teams. Doel is samen tot een ‘akte van vrijheid’ te komen, maar dan wel met zo gunstig mogelijke voorwaarden voor hun eigen personage. Wie wint de meeste stemmen in de stad en heeft daarmee de meeste macht bij het opstellen van de akte? Snel zijn, slim zijn en strategisch denken: daar draait het om in deze buitengame.

Midden- en bovenbouw havo/vwo
Duur: 90 minuten

In Huis Van Gijn

Voor alle klassen in het voortgezet onderwijs bieden wij rondleidingen door het huis aan. Leerlingen kunnen ook zelfstandig op pad met een speciale Kijkwijzer. Daarnaast bieden we de nodige inspiratie voor het CKV-dossier en profielwerkstukken.

Sluit het Verborgen Museum