Zelfportret op dertigjarige leeftijd

1646, door Ferdinand Bol

Gegevens van dit kunstwerk

  • Creditline Dordrechts Museum, aankoop 1887

Specificaties van dit kunstwerk

  • Inventarisnummer DM/887/372

Rembrandt van Rijn, Zelfportret

Meester en leerlingen

Gloeiende kleuren, een sterk contrast tussen licht en donker, sprekende houdingen en gebaren – bij Rembrandts leerlingen zie je de invloed van de meester duidelijk terug. Soms volgden ze zijn voorbeeld bijna letterlijk. Kijk en vergelijk: hoe letterlijk volgde de leerling de meester?

Samenwerking

Bol was eigenlijk al een volleerd schilder toen hij in 1635-36 bij Rembrandt kwam. Hij zal meteen zijn ingezet bij de atelierproductie en veel met de meester samengewerkt hebben. Rembrandts zelfportretten uit die periode zal hij van dichtbij hebben zien ontstaan.

Eigen stijl

Bol werkte eerst in de stijl van Rembrandt, maar ging al snel uitbundiger en kleurrijker schilderen. Dat paste ook beter bij de smaak van zijn opdrachtgevers. Het portret van Wigbold Slicher en zijn vrouw is er een goed voorbeeld van.

Rijker dan Rembrandt

De gouden ketting verwijst naar Bols succes als schilder. Zijn financiële situatie was beter dan die van Rembrandt. Zijn eerste vrouw was een regentendochter en via haar familie kreeg hij grote opdrachten voor openbare gebouwen. Waaronder het Stadhuis op de Dam, nu Paleis. Zijn tweede vrouw was een schatrijke weduwe.

Sluit het Verborgen Museum