Winter

1964, door Edgar Fernhout

Gegevens van dit kunstwerk

  • Creditline Dordrechts Museum, aankoop 1996

Specificaties van dit kunstwerk

  • Inventarisnummer DM/996/774

Artistieke familie

Zijn moeder was schilderes Charley Toorop, zijn grootvader schilder Jan Toorop. Als Fernhout gaat schilderen woont hij met zijn moeder en broer in Parijs, waar Mondriaan hun huisvriend is.

Vriendendienst

Het Dordrechts Museum kocht Winter in 1994 op de veiling van Sotheby’s Mak van Waay in Amsterdam. De aankoop was mogelijk dankzij steun van de Stichting Vrienden van het Dordrechts Museum, die een jaar daarvoor was opgericht. Het was de eerste schenking van de Vrienden.

Natuur

 

Zijn late werken maakte Fernhout in Bergen, midden in de natuur. Titels als Voorjaar, Herfst, Dooi en Nacht verwijzen naar doeken zoals Winter: in kleur en ritme opgebouwd en zorgvuldig geordend.

Nieuwe taal

 

‘De sprong is gemaakt. Ik heb me bevrijd van hetgeen vroeger is gebeurd. De nieuwe taal heb ik gevonden’, aldus Fernhout. Begin jaren ‘60, na de dood van zijn moeder Charley, werd zijn werk abstracter. Begonnen als realistische ‘fijnschilder’ had hij eindelijk zijn eigen vorm gevonden om natuurimpressies te vertalen.

Zoektocht

 

Moest hij laten zien hoe mensen leven en werken, zoals zijn moeder deed? Of moest hij net als Mondriaan harmonie en evenwicht zichtbaar maken? Fernhout begint als fijnschilder, maar zijn composities worden steeds abstracter. Winter, ook in de collectie van het Dordrechts Museum, is een voorbeeld van zijn latere stijl.
Sluit het Verborgen Museum