Trompe l’oeil

1673, door Cornelis van der Meulen

Gegevens van dit kunstwerk

  • Creditline Dordrechts Museum, aankoop met steun van Vereniging Rembrandt en Stichting Vrienden van het Dordrechts Museum 2003

Specificaties van dit kunstwerk

  • Inventarisnummer DM/003/808

Waarde

Wat kost een brievenbord van Van der Meulen? In 2003 kocht het museum dit werk voor 80.000 euro bij een kunsthandelaar. De Vereniging Rembrandt en de Stichting vrienden van het Dordrechts Museum maakten de aankoop mogelijk.

Lijst in lijst

Wat is echt, wat geschilderd? Deze schilders wilden de kijker in verwarring brengen. Behalve een echte lijst hebben de schilderijen ook een geschilderde lijst. Deze kunstwerken worden trompe l’oeils genoemd, bedriegers van het oog. Het ‘stapeltje boeken’ in de hoek van de zaal houdt ons juist voor de gek omdat het géén lijst heeft.

Leesbaar

De brieven in het Frans zijn deels leesbaar: hiermee prikkelt de schilder ons om de briefjes weg te willen trekken om ze helemaal te kunnen zien. Wel te lezen is de correspondentie met verwijzingen naar Parijs. Een ‘gewone’ signatuur zou de illusie doorbreken, dus signeerde en dateerde Van der Meulen de (geschilderde) tekening.

Brievenbord | Samuel van Hoogstraten | 1664 Dordrechtsmuseum

Hofschilder

Vergelijk dit brievenbord eens met dat van Van Hoogstraten in deze zaal: gekunsteld sierlijk bij Van Hoogstraten tegenover los en willekeurig bij Van der Meulen. Cornelis was leerling van Van Hoogstraten en lijkt zijn advies opgevolgd te hebben: brievenborden schilderen om indruk te maken op vorsten. Hij werd daadwerkelijk hofschilder aan het Zweedse hof.

Sluit het Verborgen Museum