Scheepje zeilen

door Bernardus Johannes Blommers

Gegevens van dit kunstwerk

  • Creditline Dordrechts Museum, aankoop 1911

Specificaties van dit kunstwerk

  • Inventarisnummer DM/911/199

Kinderen

Kinderportretten zijn het handelsmerk van Blommers. Zelf heeft hij een groot gezin en zijn kinderen staan dan ook meestal model voor de scènes die hij aan zee en aan het strand situeert. Het kind staat centraal in zijn werk en symboliseert de onbezorgdheid en blijheid. Dat wil hij schilderen.

Lekker spelen in het water

Blommers woonde in de zomer vlakbij de zee en het strand. Daar schilderde hij ook deze kinderen die een eigen bootje hebben gemaakt. In deze tijd hadden kinderen nog geen badpakken en zwembroeken en moesten ze gewoon in hun kleren naar het strand. Behalve drie kinderen zie je als je goed kijkt op de achtergrond ook nog iets anders…

Successtory

Het werk van Blommers is zeer populair en dankzij dit succes kan hij rond 1880 in Den Haag een villa laten bouwen. Het is een economisch gunstige periode. Er wordt vooral in Groot-Brittannië, Canada en Amerika veel geld verdiend en de gefortuneerde grootindustriëlen leggen verzamelingen aan. In 1904 bezoekt Blommers Amerika, waar hij zelfs door president Theodore Roosevelt wordt ontvangen, wat zijn populariteit alleen maar vergroot.

Geen pretenties

Blommers schildert veel buiten waar hij op zogenaamde plankjes schetsmatig zijn thema’s vastlegt. Kenmerkend zijn de vaak oorspronkelijke composities en een warm kleurgebruik. Zijn uitgesproken alledaagse en anekdotische onderwerpen blijven steeds luchtig. De onpretentieuze tafereeltjes worden nooit dramatisch en beogen geen grotere emotie bij de beschouwer los te maken.

 

Sluit het Verborgen Museum