Portret van Cornelia met haar hond Turc

• Creditline Dordrechts Museum, legaat Cornelia Marjolin-Scheffer 1899

• Inventarisnummer DM/S/69

Hond

Scheffer maakte deftige portretten van vorsten en beroemde kunstenaars, maar uit dit intieme portret spreekt vooral de liefde voor zijn dochter en haar hond. Ook die moet hem dierbaar zijn geweest: Scheffer portretteerde hem meer dan eens.

Cornelia

Cornelia: genoemd naar Scheffers geliefde moeder natuurlijk. Op dit portret is ze tien. Vijf jaar later zou ze trouwen met de arts René Marjolin. Allebei hebben ze eraan bijgedragen dat Scheffers roem voortleefde in zijn geboortestad Dordrecht. Marjolin is de grondlegger van het Schefferfonds, bedoeld om jonge kunstenaars te ondersteunen. Vandaag de dag gebeurt dat in de vorm van De Scheffer, een tweejaarlijkse stimuleringsprijs. Zij zorgde ervoor dat haar vaders ateliernalatenschap in zijn geheel naar Dordrecht kwam.

Prinses?

Van het schilderij bestaan meerdere versies, waarvoor naar verluidt Scheffers dochter Cornelia model staat. Helemaal duidelijk is dat niet. Cornelia wordt in 1830 geboren, opgevoed op het platteland en pas in 1837 door Scheffer in huis genomen. Over de moeder van Cornelia is niets bekend, maar er gaan in die tijd geruchten dat het iemand van koninklijken huize is. Mogen we hier denken aan Marie, prinses van Orléans, een leerling van Scheffer op wie hij zeer was gesteld?