Portret van Anthonis Repelaer

1647, door Jacob Gerritsz. Cuyp

Gegevens van dit kunstwerk

  • Creditline Dordrechts Museum, aankoop 2005

Specificaties van dit kunstwerk

  • Inventarisnummer DM/976/509

Snor en sik

Anthonis Repelaer maakt een eenvoudige maar wel gedistingeerde indruk. Hoewel de haardracht voor mannen vanaf 1635 langer werd, heeft hij kort gesneden haar en draagt hij een voor 1647 grote snor en sik. Hij was niet hoog modieus, maar toch laat zijn platte kraag zien dat hij bij de tijd is.

Portret van Emerentia van Driel | J. Cuyp Dordrechtsmuseum

Emerentia

Lange tijd moesten Emerentia en Anthonius het zonder elkaar doen. Emerentia van Driel hing namelijk in Wenen, in de Akademie der bildenden Künste. In 2002 kwam het echtpaar voor een tentoonstelling weer bij elkaar. De hereniging beviel zo goed dat het museum het schilderij in langdurig bruikleen kreeg.

Pendant

Bij portretten van echtparen wordt de man altijd op het linker schilderij en de vrouw op het rechter schilderij afgebeeld. Zo weten we dat dit stel bij elkaar hoort. Twee schilderijen die bij elkaar horen noemt men ook wel een pendant.

J. Claesz., Portretten van Henricus Antonii Nerdenus en Ludovica Herbertsdr. Wijncoop, 1604 (Pendant)
bierbrouwerij De Sleutel

Bierbrouwer

De familie Repelaer was een belangrijk Dordts regentengeslacht. Anthonis Repelaer (1591-1652) was een succesvol ondernemer als brouwer in de Dordtse bierbrouwerij ‘De Sleutel’ en als bewindhebber van de V.O.C. en de W.I.C. Daarnaast was hij burgemeester en vervulde hij nog andere bestuursfuncties.

Sluit het Verborgen Museum