Peren

1920, door Jacobus van Looy

Gegevens van dit kunstwerk

  • Creditline Dordrechts Museum, schenking particuliere collectie Dordrecht 2012

Specificaties van dit kunstwerk

  • Inventarisnummer DM/012/989

Schenking

Het werk ‘Peren’ werd aan de collectie toegevoegd dankzij een particuliere schenker uit Dordrecht. Het schilderij past bij de stillevens met appels en peren van Pyke Koch, Charley Toorop en Raoul Hynckes. Bovendien vormt het een nieuwe verbinding met de fruitstillevens uit de Gouden Eeuw in de collectie van het museum. In totaal bezit het museum nu vier schilderijen en een ets van de hand van Van Looy.

Rijtuigschilder

De ouders van Jacobus van Looy sterven als hij nog maar vijf jaar oud is. Zijn grootmoeder levert hem af bij het Burgerweeshuis in Haarlem. Op zijn elfde gaat Jacobus in de leer bij een rijtuigschilder. In de avonduren gaat hij naar de Burgeravondschool. Daar volgt hij onder andere tekenlessen bij D.J.H. Joosten. Deze adviseert de regenten van het weeshuis om Van Looy bij de Rijksacademie in Amsterdam op te laten leiden tot tekenleraar.

Schilder en schrijver

Na het voltooien van zijn opleiding aan de Amsterdamse Rijksacademie verwerft Van Looy een plek in de kunstwereld. Niet alleen als schilder, maar ook als schrijver. Van Looy behoort in zijn tijd tot de belangrijkste auteurs van ons land. Hij maakt, net als Jan Veth, Willem Kloos en Herman Gorter, deel uit van de Beweging van Tachtig die zich inzet voor de vernieuwing van de poëzie.

Sluit het Verborgen Museum