Michiel Pompe van Slingelandt

1649 - 1649, door Jacob Gerritsz. Cuyp

Gegevens van dit kunstwerk

  • Creditline Dordrechts Museum, bruikleen RCE 1953

Specificaties van dit kunstwerk

  • Inventarisnummer DM/953/373

Status te koop

Op jacht ging je niet zomaar, daar moest je vorst of van adel voor zijn. Michiel Pompe had geluk: zijn familie kocht adellijke titels aan en verhoogde daarmee haar maatschappelijke positie. Zou de kleine jongen (hij is hier 6 jaar) werkelijk zo op jacht zijn gegaan? Niet zo praktisch, met die exotische kleding.

Valkenjacht

Voor de valkenjacht werden geen torenvalken gebruikt omdat die alleen op kleine dieren als muizen jagen. Voor kinderen was dat echter een goede oefening. Tegenstrijdig is dat deze valk zijn vleugels heeft gespreid en tegelijkertijd een steekhuif op zijn kop heeft, waarmee je het dier juist rustig houdt.

‘Coverboy’

De aansprekende blik van de jongen en de levendigheid waarmee Cuyp hem heeft geschilderd maken dit schilderij tot het beste portret van Jacob Cuyp en een van de ‘boegbeelden’ van het museum. Michiel Pompe is een veelgevraagde ‘coverboy’ voor catalogi en affiches.

Wie is de maker?

Dit werk werd lange tijd toegeschreven aan Jacobs zoon. Dat kwam goed uit: een Aelbert Cuyp bracht meer op. Om die reden werd de signatuur op een schilderij ook wel eens veranderd in A Cuyp.

Achtergrond van Aelbert

Jacob Cuyp plaatste de jongen in een landschap van zijn zoon Aelbert, die hiervoor tekeningen had gemaakt. Op zijn beurt nam Aelbert enkele jaren later het thema van jagende kinderen over.

Vader en zoon

Jacob Cuyp heeft altijd in de schaduw van zijn zoon Aelbert gestaan. Toch bouwde hij een eigen reputatie op: als schilder van kinderportretten was hij succesvol en vernieuwend.

De familie Cuyp had in de Gouden Eeuw een belangrijke en bepalende rol binnen de schilderkunst. Drie telgen van deze invloedrijke familie legden zich toe op de kunsten, ieder met zijn eigen specialisatie.
Sluit het Verborgen Museum