Landschap met vee in de omgeving van Dordrecht

door Jacob van Strij

• Creditline Dordrechts Museum, aankoop 1855

Nederlandse onderwerpen

Net als veel ander 18de-eeuwse kunstenaars kozen Jacob en zijn broer voor typisch Nederlandse onderwerpen, met 17de -eeuwse meesters als voorbeeld. Jacob legde zich toe op het landschap, Abraham op portret en interieur.

De Van Strijs voegden vaak herkenbare details toe aan hun landschappen en genrestukken. Zoals de typisch Dordtse Grote Kerk.

Plagiaat?

De Van Strijs werden beschuldigd van het maken van kopieën naar Cuyp. Die was enorm populair en voor zijn werk werden hoge bedragen neergeteld. Maar lijkt een Van Strij nu echt zoveel op een Cuyp?

Van Strij moet heel veel Aelbert Cuyps onder ogen hebben gehad. Hij heeft in Dordrecht onder andere 40 schilderijen uit de collectie van Johan van der Linden van Slingeland goed kunnen bestuderen.

Cuyp als voorbeeld

Er zijn overeenkomsten met het schilderij ‘Gezicht op de Maas’ van stadgenoot Aelbert Cuyp. Ook al kan Jacob van Strij dat werk niet gezien hebben, omdat het in zijn kinderjaren naar Engeland verhuisde. Hij nam de compositie waarschijnlijk over van een prent van de Engelse graveur William Elliot, die Cuyp’s compositie spiegelde.