Koeien aan de waterkant bij het Gein

1883, door Willem Roelofs

• Creditline Dordrechts Museum, aankoop met steun van Vereniging Rembrandt 2012

Koeien en water

Koeien, water en polderland. Het zijn Roelofs vaste onderwerpen. Had hij aanvankelijk een voorkeur voor koeien in de wei, later komt daar steeds vaker water bij. Hij kon dat zelfs leveren op groot formaat, zoals het Hollands landschap dat hij in 1883 voor de wereldtentoonstelling.

Wolkgevaarten

Dat Roelofs een voorkeur had voor wisselvallig weer en jagende wolkenluchten is van zijn zomerlandschap niet af te lezen. Luchten trokken de meeste aandacht op de tientallen buitenstudies die Roelofs in Nederland gemaakt had. Een leerling herinnerde het zich in 1891 precies: nu eens ‘weinige witte wolkjes, windveren bijna, dan weer wolkgevaarten’.

Brussel

Roelofs woonde in Brussel, net als de schilder Paul Gabriël, een leerling van hem. Beiden schilderden vooral Hollandse landschappen. De inspiratie ervoor deden ze op in de zomer, als ze in Nederland waren. Dan schetsten en schilderden ze buiten in de vrije natuur. De grote landschappen werden ’s winters gemaakt.