Keukeninterieur

door Reynier Covyn

Gegevens van dit kunstwerk

  • Creditline Dordrechts Museum, aankoop 1930

Specificaties van dit kunstwerk

  • Inventarisnummer DM/930/120

Vissaus

Gekookte vis werd vaak geserveerd met een saus. In het 17de eeuwse kookboek De verstandige kock staan enkele recepten. Zoals die voor een saus over ‘gesoden steur’. ‘Neemt jongen ajuyn [ui], in boter gesoden, kervel, petercelie, peper en wijnazijn. Laet dat ‘samen opzieden [koken]. ’t Is een goeden saus.

Keukenmeid

Een dienstmeisje dat saus uitgiet. Doet dat niet denken aan Hollands beroemdste keukenmeid, die van Vermeer? Niet qua kleur, maar wel qua thema. Het geduld waarmee Vermeers keukenmeid de melk uitschenkt … is dat ook niet bij Covyn te bespeuren. En dan de kan en de steelpan die naar de kijker is toegedraaid, zodat je goed kunt zien hoe de vloeistof eruit wordt geschonken. Vergelijk het maar eens.

Keukenstuk

Covyns Hollandse keuken gaat terug op een genre dat al langer bestond. De eerste keukenstukken dateren van ca. 1550 en ontstonden in de kring van Pieter Aertsen en Joachim Beuckelaer. Opvallend daarin is de overdaad aan groenten, vlees, vis en gevogelte, op de voorgrond uitgestald. Schilders als Jacob Cuyp lieten zich erdoor inspireren.

Hoofdmoot

In Dordrecht zijn meer schilderijen gemaakt waarop vis de hoofdmoot is. Het bekendst is De vismarkt door Jacob Cuyp. Typisch Dordts is ook de visboer die zoon Aelbert schilderde, met als pendant een vrouw met oliebollen.

Vis

In zijn keukenstuk bracht Covyn de vis prominent in beeld. Dat sprak de Dordtenaar wel aan. Handel in riviervis was een belangrijke bron van inkomsten. Een schilderij met vis was goed te verkopen. Of Covyn van dit soort stukken rijk werd is niet bekend. Maar dat hij zich in 1672 – het rampjaar – de aankoop van een huis kon permitteren zegt wel iets.

In de trand van Maes

Over Reynier Covyn is niet veel bekend. Waarschijnlijk was hij een leerling van Nicolaes Maes. Of een navolger. Hij gebruikte dezelfde kleuren en paste ook foefjes toe als een doorkijkje naar een ander vertrek. Zijn voorkeur voor keukens en dienstmeisjes doen ook al aan Maes denken.

Sluit het Verborgen Museum