Interieur met soldaat en dienstmeid

1825, door Abraham van (I) Strij

• Creditline Dordrechts Museum, schenking Stichting Vrienden van het Dordrechts Museum 2004

Nog een glaasje?

Rode wangen, rode neus, half onderuit en een scheefgezakte muts – dit is niet zijn eerste glas. De meid vindt het welletjes. En hij? Hij wil meer dan wijn, zo te zien. Die sabel staat vast niet voor niets zo opvallend tussen zijn benen. De setting van soldaat met dienstmeid en het erotische aspect ontleende Abraham van Strij aan de herbergscènes van Pieter de Hooch. In de 17e eeuw waren voorstellingen met seksuele toespelingen heel geliefd.

Dordtse details

De klokkentoren in de verte hoort bij het stadhuis van Dordrecht. De aanplakbiljetten op de muur vermelden een openbare verkoop van paarden, koeien en schapen, een tentoonstellingsprogramma van Nationale Nijverheid in Haarlem én de aankomst- en vertrektijden van raderstoomjacht ‘De Prinses Marianne’, het beurtschip tussen Middelburg en Dordrecht.

Laat doek

Abraham schilderde bij voorkeur op paneel, net als zijn broer Jacob. Maar dit late werk – een jaar voor zijn dood geschilderd – is op doek. Is het verschil met hout te zien?

Nederlandse onderwerpen

Net als veel ander 18de-eeuwse kunstenaars kozen Jacob en zijn broer voor typisch Nederlandse onderwerpen, met 17de -eeuwse meesters als voorbeeld. Jacob legde zich toe op het landschap, Abraham op portret en interieur.