Gegevens van dit kunstwerk

  • Creditline Dordrechts Museum, aankoop 1889

Specificaties van dit kunstwerk

  • Inventarisnummer DM/889/107

Eerste werk

Dit is het eerste werk van Aelbert Cuyp in de collectie van het Dordrechts Museum. Hoewel, toen het in 1889 werd gekocht dacht het museum al twee landschappen van Cuyp in huis te hebben. Maar de signatuur op die beide werken (AC) werd pas veel later toegeschreven aan Cuyps vermoedelijke leerling Abraham van Calraet.

Het museum kocht dit schilderij in 1889. Voor Cuyp’s meesterstukken werd in die tijd tussen de Fl.100,000 en fl.150,000 betaald. Dit schilderij was betaalbaar omdat het een vroeg werk is. Een journalist van NRC meende dat het schilderij door Van Goyen of zelfs een 19de-eeuwse kunstenaar geschilderd moest zijn. De bekende kunstkenner Abraham Bredius, op wiens advies het museum het schilderij had gekocht, ontkrachtte deze kritiek.

Realistisch?

Alsof je er zo in kan lopen. Zo realistisch lijken de landschappen van Cuyp. Maar helemaal waarheidsgetrouw is zijn werk niet. Vaak combineerde hij fragmenten uit verschillende tekeningen tot een nieuw geheel. Ook liet hij dezelfde mensen, dieren of boten terugkomen op verschillende schilderijen.

Sluit het Verborgen Museum