Gegevens van dit kunstwerk

  • Creditline Dordrechts Museum, aankoop 1916

Specificaties van dit kunstwerk

  • Inventarisnummer DM/916/47

Mensenkennis

Bakker Korff leidde een teruggetrokken leven. Maar wat een mensenkennis bezat hij. Zijn werk deed aan Hildebrands Camera Obscura denken.´ En hoe jammer dat hij dat niet geïllustreerd heeft´, schreef een kenner naar aanleiding van zijn dood in 1882.

Stoelen

Nogal wat van de voorwerpen uit Bakker Korffs bezit zijn na de veiling na zijn dood (1882) in het Rijksmuseum terechtgekomen. Ondere andere stoelen uit de 18de eeuw. Stoelen die ook tot de rekwisieten horen. Ze staan op veel van zijn schilderijen.

Onbetaalbare typen

Deftige, bejaarde dames in propvolle interieurs. Het bleek een gouden vondst. Bakker Korffs ‘onbetaalbare typen’ waren in de kortste keren zo populair dat zijn geestige paneeltjes al snel de naam ‘Bakker Korffjes’ kregen. In binnen- en buitenland werden er hoge prijzen betaald.

Gerrit Dou_ de jonge moeder
De jonge moeder | Gerrit Dou | Het Mauritshuis

Fijnschilder

Niet alleen de geestige onderwerpen spraken het publiek aan. Ook om zijn technische perfectie werd Bakker Korff bewonderd. Hij werd wel eens vergeleken met de Leidse fijnschilders uit de Gouden Eeuw. Gerard Dou en Frans van Mieris. Deze streefden ook naar een zo echt mogelijke weergave van het alledaagse leven. Precies geschilderd, soms humoristisch en vaak op klein formaat. Maar toch anders.

Sluit het Verborgen Museum