Gezicht op het Groothoofd

1886 - 1886, door Johan Barthold Jongkind

Gegevens van dit kunstwerk

  • Creditline Dordrecht, Dordrechts Museum, aankoop 1991

Specificaties van dit kunstwerk

  • Inventarisnummer DM/991/690

Late waardering

In 1863 wordt Jongkind geweigerd op de Salon, de jaarlijkse grote tentoonstelling in Parijs. Zijn werk zou te modern zijn. Hij stelt daarop drie doeken tentoon op de ‘Salon des Réfusés’, de tentoonstelling van de geweigerden. Nadat zijn werk in 1873 weer is geweigerd zendt Jongkind geen enkel werk meer in naar de officiële Salon. De erkenning komt in 1883, als in Parijs de collectie van wijnhandelaar en kunstverzamelaar Théophile Bascle wordt geveild in Parijs, met onder andere 83 olieverfschilderijen en 21 aquarellen van Jongkind. De schilderijen halen hoge prijzen.

Niet rijk

Hoe groot zijn invloed op andere schilders ook was, Jongkind is niet rijk geworden van zijn kunst. Zijn kunstenaarsvrienden moesten hem regelmatig financieel ondersteunen. Dat hij geliefd was bij collega’s blijkt wel uit een grote schilderijenverkoop die ze voor hem organiseerden in Hotel Drouot in Parijs. 88 kunstenaars schonken een werk. De opbrengst was voor Jongkind.

Maneschijn

De opkomende maan zorgt voor een explosie van licht. Dat gaf Jongkind de mogelijkheid om de hele lucht in diepblauw en paars te schilderen. Hij maakte daarbij goed gebruik van het tegenlicht: schepen, bomen en gebouwen zijn als silhouetten weergegeven. De weerspiegeling van maanlicht in het water verhoogt de ‘magie’. Jongkind schilderde graag zulke nachtlandschappen, clair de lunes. In Frankrijk verkochten ze goed.

Dordrecht was in de 19de eeuw een echte pleisterplaats voor kunstenaars. Een ‘colonie d’artistes’, schreef de Franse schilder Boudin. Uit binnen- en buitenland kwamen ze om het met eigen ogen te zien: het water, de beroemde wolkenluchten, de schilderachtige gevels. Wie kwamen er wat zagen ze in Dordt?

Geliefde plek

Het Groothoofd met de Groothoofdspoort behoort tot de markante plekken van de historische Dordtse binnenstad. Jongkind bezocht de stad meerdere malen, waarbij hij mogelijk overnachtte in Hotel Bellevue, naast de Groothoofdspoort. In elk geval kende hij deze plek goed, getuige de prachtige impressie die hij ervan geeft.

Sluit het Verborgen Museum