Essayeuses chez Paquin

Parijse doeken

Dit schilderij kwam al snel nadat het af was in het Dordrechts Museum terecht, via verzamelaar Van Bilderbeek. Nu zijn er in het museum meer werken van Isaac Israels uit zijn Parijse periode. Zoals de ´Scottisch Dance´.

Flair

Israels’ stijl is hier los, licht en luchtig. Met een snelle toets bracht hij de figuren en de achtergrond aan. Overbodige details zijn weggelaten. Kijk bijvoorbeeld naar de mouw van de vrouw op de voorgrond, die is met enkele penseelstreken neergezet. Met zijn lichte kleurgebruik is Israels een van de weinige Nederlanders die echt impressionistisch werkten. Dit is ook het grootste verschil met zijn tijdgenoot en vriend Breitner, die een donkerder palet bleef gebruiken.

 

Jeanne Paguin galerie

'Beeldig toch?'

Wat zouden deze dames tegen elkaar zeggen? Kijk goed naar het schilderij. Wie zegt wat, denk je? – Zie ik er niet beeldig uit in deze japon? – Even uw buik inhouden mevrouw! – Auw! Je prikt in mijn rug! – Die ontwerpen van mevrouw Paquin zijn wel mooi, maar niet echt praktisch… – Ja, maar wel exact volgens de laatste mode, prachtig! – Sta nou toch eens stil, u wiebelt veel te veel met uw heupen… – Ik zou deze jurk wel willen houden om mee naar een feest te gaan!

De essayeuse

Een kijkje in een paskamer. Twee winkelbediendes maken een jurk op maat voor een ‘essayeuse’, een mannequin die voor chique dames de door hen begeerde japons demonstreert. Israels verbeeldt zijn onderwerp heel doeltreffend: de essayeuse staat centraal en in het licht en kijkt ons aan alsof ze in een spiegel kijkt. De twee helpsters zijn wat minder prominent afgebeeld.

Jeanne Paquin paskamer
Sluit het Verborgen Museum