De vredesonderhandelingen

1658 - 1662, door Ferdinand Bol

Gegevens van dit kunstwerk

  • Creditline Dordrechts Museum, bruikleen Rijksmuseum Amsterdam 2014

Specificaties van dit kunstwerk

  • Inventarisnummer DM/014/1051

Bataafse opstand

Bol toont hier de onderhandeling over de overgave van Claudius Civillis, de leider van de Bataafse Opstand. Aanvankelijk behaalde de Bataven diverse overwinningen. Maar de Romeinen sloegen terug en stuurden een legermacht onder leiding van Quintus Petillius Cerealis. Quintus plunderde de Betuwe, het kernland van de Bataven. Enkele dagen daarna gaf Civillis zich over.

Voorstudie?

In gebouwen waar bestuurders zetelden hingen vaak scènes uit het leven van Claudius Civillis. Rembrandt schilderde Civillis’ samenzwering voor het nieuwe stadhuis van Amsterdam. Voor welk gebouw het schilderij van Bol bedoeld was is niet bekend. Het stuk is wat breder en minder precies geschilderd dan dan zijn andere werk. Het zou een voorstudie kunnen zijn voor een groter werk.

Pentimenti

Als je goed naar het schilderij kijkt, zie je dat Ferdinand Bol gesleuteld heeft aan de compositie. Enkele figuren zijn overgeschilderd of verplaatst, zo ook Claudius Civillis. Hierdoor lijkt het alsof er een schim voor Civillis zweeft die zijn hand uitsteekt naar Cerealis. Ook aan Cerealis heeft Bol het een en ander veranderd. Zijn arm was oorspronkelijk langer dan nu op het doek te zien is. Deze wijzigingen in het schilderij noem je pentimenti.

Prent antonio tempesta

Prent van Antonio Tempestra naar een schilderij van Otto van Veen

Overeenkomsten

Hier zie je een prent van Antonia Tempstra, gemaakt naar een schilderij van Otto van Veen. Ook hier ontmoetten Claudius Civilis en Cerealis elkaar op een kapotte brug. Het drinkende paard op de voorgrond springt eruit.
Vergelijk dit eens met het schilderij van Ferdinand Bol. Zie je de overeenkomsten?

Sluit het Verborgen Museum