Gegevens van dit kunstwerk

  • Creditline Dordrechts Museum, aankoop 1937

Specificaties van dit kunstwerk

  • Inventarisnummer DM/937/95

Verstopt

Op dit schilderij zie je een vismarkt in de 17 de eeuw. Het leuke aan dit schilderij is dat de schilder er zelf ook op staat. Hij heeft zich een beetje verstopt, maar kijkt jou wel aan…zie jij waar hij is?

Wisselwerking

De wisselwerking tussen de figuren en de toeschouwer is intrigerend. Terwijl de vrouw in het zwart naar de visverkoper kijkt en wijst op de vis die zij wil kopen, kijkt hij naar de dienstmeid. Die kijkt op haar beurt naar ons, toeschouwers. Wij hebben ook oogcontact met Cuyp, die achter de dienstmeid staat. Geeft Cuyp het tafereel zo een erotische lading? De precieze betekenis blijft gissen.

Vis in de tijd van Jacob Cuyp

Extra doek

Aan de bovenzijde is een stuk aangezet. Kennelijk omdat de hoofden van de visboer en de vrouw te dicht onder de lijst zaten. Een schilderij vergroten gebeurde vaker, bijvoorbeeld ook bij de Herderin in deze zaal.
Omdat het bij de Vismarkt niet zo opvalt, is de strook nooit verwijderd.

Vismarkt Cuyp

Huik

Twee vrouwen dragen een huik: een zwarte, capevormige mantel die je over het hoofd aantrekt. Welgestelde vrouwen droegen deze als ze door weer en wind moesten. De vrouw op de voorgrond draagt hieronder het Hollandse vliegerkostuum, dat uit een wijde rok en een lijfje met een lange rij knopen bestaat. Haar kraag wordt vaak een molensteenkraag genoemd. Van haar mouwloze mantel, de zogenaamde ‘vlieger’, is het met bont afgezette boord zichtbaar. Onder de kap van de huik zien we nog net het kant van een wit mutsje.

Boter bij de vis

De Dordtse economie dreef op de handel in riviervis. De vier munten in de hand van de visverkoper zijn goed te zien, we weten precies wat er wordt betaald: een grote zilveren schelling (6 stuivers), een dubbele zilveren stuiver, een koperen oord (1/4 stuiver) en een nog kleinere koperen munt: een duit (1/8 stuiver). Hier kon je in de 17de eeuw veel vis voor kopen!

De firma Cuyp, een familie van schilders
Sluit het Verborgen Museum