De Hemelse en Aardse liefde

1850, door Ary Scheffer

• Creditline Dordrechts Museum, aankoop met steun van Vereniging Rembrandt en Stichting Vrienden van het Dordrechts Museum 2000

Een opvallend werk is De Hemelse en Aardse Liefde zeker. Het museum kocht het in het jaar 2000. Een aanvulling op de Scheffercollectie die toen al honderden werken telde. Waarom mocht uitgerekend dít schilderij niet ontbreken? Directeur Peter Schoon vertelt erover in het filmpje.

Aquarel

Uit Scheffers atelier zijn compositieschets en een kleurstudie in aquarel bewaard gebleven. Ze laten zien hoe de voorstelling tot stand kwam.

HemelseAardseliefdeAquarel
Hemelse en Aardse liefde, voorstudie in aquarel | A. Scheffer Dordrechtsmuseum
Tiziano | Amore
Amore | Tiziano

Klassiek thema

Zoals zijn voorganger Titiaan ruim drie eeuwen eerder steekt ook Scheffer een oud thema in een eigentijds jasje. Titiaan benadrukt de liefde, Scheffer vooral de tegenstelling tussen hemels en aards.