De dood van Dido

door Arnold Houbraken

Gegevens van dit kunstwerk

  • Creditline Dordrechts Museum, aankoop 2007

Specificaties van dit kunstwerk

  • Inventarisnummer DM/007/882

Houbraken op locatie

Arnold Houbraken maakte schilderijen in een lijst, maar werkte ook in opdracht aan grotere projecten. Zijn plafond- en schoorsteenstukken in de Regentenkamer van het Arend Maartenshofje zijn daar een mooi voorbeeld van.

Koopje

Het Dordrechts Museum was in 2007 de enige bieder op dit schilderij op de veiling van Christie’s in Amsterdam. De latere restauratie was duurder dan het aankoopbedrag.

Verhuizen voor werk

Dat doen meer mensen: rond 1709 verhuisde Houbraken met zijn gezin naar Amsterdam, waar een kunstverzamelaar woonde die interesse had in zijn werk. Schilderen had hij geleerd van Jacobus Leveck en Samuel van Hoogstraten.

Koerswijziging

Houbraken wijzigde de positie van het schip: dat zeilde eerst richting Dido, terwijl het voor het verhaal van belang is dat hij van haar vertrok. Dit werd ontdekt tijdens het restaureren.

Perspectief

Aan de langgerekte benen van Dido te zien, zal het de bedoeling zijn dit werk vanuit een laag standpunt te bekijken. Mogelijk was dit schoorsteenstuk ingebouwd in een hoge schouw.

Schrijvende schilders

Arnold Houbraken en Samuel van Hoogstraten, twee Dordtenaren die beroemd zijn geworden als schilder én schrijver. Dankzij hen weten we veel over 17de-eeuwse kunstenaars én kunsttheorie. Wat schreven ze? En brachten ze hun eigen theorieën als schilder ook in praktijk?

Sluit het Verborgen Museum