Ary Scheffer aan het werk in atelier

1851, door Ary Johannes Lamme

• Creditline Dordrechts Museum, schenking H.O.W. de Kat van Barendrecht1866

• Inventarisnummer DM/S/137

Kunstbedrijf

Als gevestigd kunstenaar heeft Scheffer echt een bedrijf. In twee ateliers worden beroemde werken gekopieerd door assistenten, onder wie in het begin vooral zijn moeder en zijn broer Henry. Gedrukte reproducties vinden gretig aftrek in binnen- en buitenland en Scheffer heeft zijn hele carrière protegés en betalende leerlingen.

Binnen kijken bij Scheffer

Een kijkje in Scheffers atelier. Hij kwam uit Dordrecht maar werkte voor een groot deel van zijn leven in Parijs. Het leuke is dat hij op dit schilderij zelf aan het werk is. 19de-eeuwse beroemdheden kwamen hier over de vloer. De meeste werken die te zien zijn op dit schilderij hangen nu hier in het museum!

Een opvallend werk is De Hemelse en Aardse Liefde zeker. Het museum kocht het in het jaar 2000. Een aanvulling op de Scheffercollectie die toen al honderden werken telde. Waarom mocht uitgerekend da­t schilderij niet ontbreken? Directeur Peter Schoon vertelt erover in het filmpje.