Kunst op de koffie

Ouderen ontmoeten Van Gogh

Het Dordrechts Museum komt naar uw (wijk)locatie toe met deze creatieve workshop over Vincent van Gogh. Bij Kunst op de koffie (voorheen Kunst maakt de mens) maken ouderen actief kennis met het leven en werk van een van onze beroemdste kunstenaars.

Kunst op de koffie op uw locatie

Een museumdocent komt naar uw locatie toe met een mobiel atelier, waarin de schilderijen van Van Gogh te bewonderen zijn. In de workshop is er aandacht voor zowel het praten met elkaar over Van Gogh en zijn kunst als natuurlijk ook voor het maken van een eigen kunstwerk. De workshop duurt ongeveer 90 minuten en is bedoeld voor een groep van 8 – 14 deelnemers.

Thema’s workshop
U kunt kiezen uit twee thema’s: stilleven of landschappen. Beide thema’s worden vanuit het werk van Van Gogh bekeken. De focus ligt op het (hernieuwd) kennismaken met de eigen creativiteit. Na een introductie over het leven en werk van Vincent van Gogh, waarbij alle deelnemers worden uitgenodigd om deel te nemen aan het groepsgesprek, gaan de deelnemers zelf aan de slag met het maken van een stilleven of landschap met behulp van pastelkrijt.

Wanneer u al eerder een Van Gogh-workshop heeft gevolgd met uw groep, kan er verdieping in de workshop worden aangebracht door meer in te gaan op de techniek en het kleurgebruik van de schilder.

Voorwaarden en kosten

De workshops kunnen gegeven worden op uw eigen (wijk)locatie, wanneer er een ruimte beschikbaar is waar de groep rustig met elkaar kan werken. De museumdocent neemt alle materialen mee, u hoeft alleen voor voldoende tafels en stoelen te zorgen en iets te drinken voor de deelnemers.

De gemeente Dordrecht investeert in de positieve gezondheid van haar inwoners. Daarbij is er aandacht voor zingeving en kwaliteit van leven. In dat kader subsidieert de Dienst Gezondheid & Jeugd ZHZ de workshops van Kunst op de koffie, wanneer deze plaatsvinden op een openbaar toegankelijke locatie in de regio Drechtsteden.  Er zijn voor u dus geen kosten verbonden aan het afnemen van de workshop. Voor locaties buiten de Drechtsteden biedt het museum de workshop tegen de kostprijs van €160 aan.

Contact

Neem voor informatie contact op met acm.schuurmans@dordrecht.nl of telefonisch via 078-7705217.

Info over Kunst op de koffie op 3 oktober vindt u hier.

Belang van kunst en cultuur voor ouderen
Het project richt zich specifiek op ouderen die door ofwel fysieke kwalen of door het wegvallen van een actieve sociale omgeving maatschappelijk eenzaam (dreigen te) worden. Door het aanbieden van een creatieve en actieve workshop op een voor ouderen toegankelijke wijklocatie wil het museum bijdragen aan het welzijn van deze groep ouderen.

Eind januari 2018 heeft onderzoeksbureau Movisie een dossier gepubliceerd over de bijdrage van culturele interventies aan positieve gezondheid. Het project Kunst maakt de mens wordt hierin genoemd als een veelbelovende aanpak. Zie voor het complete dossier https://www.movisie.nl/artikel/culturele-interventies-dragen-aan-positieve-gezondheid.

Samenwerking

Kunst op de koffie wordt mede mogelijk gemaakt door Dienst Gezondheid & Jeugd ZHZ.

 

 

Sluit het Verborgen Museum